BiH

Čović: O trećem entitetu pričaju svi, samo ne Hrvati

Čović: O trećem entitetu pričaju svi, samo ne Hrvati
Foto: Nedžad Uglješa | Čović: O trećem entitetu pričaju svi, samo ne Hrvati

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović kazao je na današnjem tradicionalnom druženju s novinarima da su članovi Predsjedništva dali sve od sebe da očuvaju stabilnost na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Činjenica je da se izbori moraju raspisati 150 dana prije održavanja izbora. Ja očekujem da to bude prve sedmice u maju. Duboko vjerujem da ćemo do tada imati izmjene Izbornog zakona, jer nam trebaju vrlo simbolične preinake da bismo zadovoljili potrebe Ustavnog suda BiH. Potrebno je promijeniti Izborni zakon na nivou države kako bi se mogla osigurati legitimnost konstitutivnih naroda na svim nivoima. Sve kako bi se mogao provesti izborni rezultat", rekao je Čović.

Napomenuo je da s te strane ne očekuje nikakve blokade i da se vrlo brzo može doći do zajedničkog rješenja.

"Vjerujemo da ćemo doći do rješenja. Dovoljan je jedan ili dva dana. Mi kao HNS i HDZ imamo svoja rješenja i u vezi s Predsjedništvom i u vezi s domovima naroda", rekao je Čović, dodavši da oni imaju svoja rješenja isto kao i sve druge stranke.

Govoreći o raspisivanju izbora koji bi, smatra, trebali biti organizirani 7. oktobra, izrazio je uvjerenje da će do tada biti završene izmjene Izbornog zakona s ciljem da se osigura legitimnost predstavljanja konstitutivnih naroda čime bi se moglo ići dalje u formiranje vlasti.

Čović je kazao da će danas biti održan sastanak HNS-a u Vitezu, a da će u petak imati centralni odbor HDZ-a kada će biti donesena osnovna strategija kada je riječ o nastupu HDZ-a na izborima.

"Od tog trenutka ćemo tek pričati o kandidatima, o nastupu, o našim ambicijama...", istakao je Čović.

Dodao je da su na skupu u Neumu, kada su mnogi očekivali da će se pričati o trećem entitetu, pričali o hrvatskom pitanju i izbornom zakonu, odnosno o Bosni i Hercegovini.

"Tema trećeg entiteta je tema posljednjih 15 godina. Volio bih samo znati zašto uvijek neko drugi ili treći priča o trećem entitetu, a ne hrvatski narod u BiH kojem bi to trebalo biti vitalno pitanje. Na desetke puta sam pred svima govorio šta je prijedlog HDZ-a i HNS-a kada je riječ o racionalnosti organiziranja. Kad ćemo do toga doći, vidjet ćemo", istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, složenost organizacije države neće nam omogućiti naš evroatlantski put.

"Siguran sam da ćemo 2025. zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom biti članica Evropske unije", kazao je Čović.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije