BiH

Čović: OS BiH ostaju u misiji u Avganistanu

Čović: OS BiH ostaju u misiji u Avganistanu
Foto: N.N. | Čović: OS BiH ostaju u misiji u Avganistanu

KABUL - Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je predvodio bh. vojno-političku delegaciju, posjetio je pripadnike Oružanih snaga (OS) BiH angažirane u mirovnoj misiji "Odlučna podrška" u Afganistanu, te se susreo i s predsjednikom te zemlje Ašrafom Ganijem i drugim zvaničnicima.

Čović je poručio da je BiH, iako nije članica NATO-a, opredijeljena da zadrži trenutni angažman pripadnika OS BiH u Afganistanu, kao i da je otvorena da se ova saradnja proširi, čime bi dodatno iskazali svoju privrženost izgradnji mira u toj zemlji.

Po dolasku u vojnu bazu Bagram Airfield u Kabulu raport Čoviću predao je komandant pješačke jedinice OS BiH stacionirane u bazi u Bagramu, kapetan Fehim Đelilović. U komandi misije "Odlučna podrška" u Kabulu djeluje i vatrogasna jedinica, koju u potpunosti čine državljani BiH. Čović je obišao njihove prostorije, te se upoznao s njihovim dosadašnjim akcijama na gašenju požara, kao i specifičnostima ove jedinice.

Čović i Gani su na sastanku zajednički izrazili potrebu da se, što je prije moguće, stvore uvjeti za trajni mir u Afganistanu, što bi podiglo nivo sigurnosti u cijeloj regiji. Gani je upoznao Čovića s trenutnim stanjem u zemlji, problemima s kojima se zemlja suočava, ali i sa svim koracima koje je Vlada Afganistana poduzela u proteklih nekoliko godina na izgradnji društva i pomirenja u zemlji.

Čović je rekao da BiH podržava napore za mirno i diplomatsko rješenje svih spornih pitanja u Afganistanu, a na kraju susreta  je pozvao Ganija da u što skorije vrijeme posjeti BiH.

Čović se sastao i s generalom Džonom Nikolsonom, komandantom NATO misije "Odlučna podrška". Nikolson je upoznao Čovića s trenutnom sigurnosnom situacijom u Afganistanu, te izazovima s kojima se suočavaju pripadnici misije u obavljanju svakodnevnih zadataka.

"Izuzetno je pohvalio pripadnike OS BiH kao vrlo profesionalne, obučene i disciplinirane vojnike, koji svojim odgovornim obavljanjem svih dodijeljenih zadataka daju izniman doprinos uspjehu misije. Upoznao je predsjedavajućeg Čovića i sa budućim planovima misije 'Odlučna podrška', koju čine pripadnici oružanih snaga 39 zemalja širom svijeta", navode iz Predsjedništva.

Čović se, također, sastao i s ambasadorom Kornelijusom Cimermanom, visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu, s kojim je razgovarao o svim aspektima mirovne misije "Odlučna podrška" te utjecaju koji ova misija ima na cijelu regiju u uspostavljanju saradnje i dijaloga.

Čović će s bh. delegacijom, koju čine još i Selmo Cikotić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva, te Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva iz RS, sutra prigodnom ceremonijom u bazi Bagram obilježiti Dan OS BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije