BiH

Čović: Postoje preduslovi za Savjet ministara do kraja januara

Čović: Postoje preduslovi za Savjet ministara do kraja januara
Foto: N.N. | Čović: Postoje preduslovi za Savjet ministara do kraja januara

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da postoje svi preduslovi da novi saziv Savjet ministara bude formiran do kraja januara.

Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora /HNS/, istakao je da za formiranje Savjeta ministara ne postoje nikakve tehničko-pravne prepreke, dok će se na formiranje Vlade Federacije BiH sačekati "jer će zakonodavac u skladu s odlukom Ustavnog suda morati da donese adekvatne odluke".

"Mi imamo svoje stavove koje smo usaglasili sa predstavnicima srpskog naroda i počeli smo ih usaglašavati sa predstavnicima Bošnjaka. Ovih dana bilo je nekoliko sastanaka u Mostaru i u Sarajevu, sutra će biti sastanak HDZ-a i SDA", izjavio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru.

Komentarišući izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o tome da je potreban četvrti partner za formiranje vlasti i na nivou BiH i na nivou FBiH, Čović je rekao da "evidentno Izetbegoviću treba partner".

"Ako Izetbegović, odnosno SDA želi biti u Vladi Federacije, zna svako sabirati, znači, treba mu evidentno partner. Hrvati imaju sve svoje glasove kroz HNS, a šta će taj potencijalni partner uraditi, tražeći mogućnost uticaja da uđe u vlast, ne znam stvarno, niti se time opterećujemo", naveo je Čović.

Odgovarajući na pitanje o usvajanju Deklaracije o položaju Hrvata u BiH u Saboru Hrvatske, Čović je rekao da je napravljena dobra aktivnost.

"Mislim da je rasprava u Saboru bila najbitnija. Cjelodnevno se razgovaralo u Saboru. Devedeset odsto ljudi koji su raspravljali ne znaju kako se uspostavlja vlast u BiH jer ih to ne interesuje. Devedeset odsto ih nije znalo da Hrvatima može neko drugi izabrati člana Predsjedništva. BiH moramo dovesti na evropski put i obezbijediti ravnopravnost Hrvata", rekao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije