BiH

Čović: Poštujmo druge i drugačije, čuvajmo svoje

Čović: Poštujmo druge i drugačije, čuvajmo svoje
Čović: Poštujmo druge i drugačije, čuvajmo svoje

RAMA - Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je na predizbornom skupu u Rami kako je presretan što su Hrvati pokazali zajedništvo i jedinstvo okupivši se u Hrvatski narodni sabor koji je odgovor na sva ključna pitanja hrvatskog naroda u BiH.

"Poštujmo druge i drugačije, čuvajmo svoje", rkao je Čović na početku svog govora.

Predstavljajući program koalicije, Čović je naglasio: "Želimo državu u kojoj ćemo do kraja biti ravnopravni, i s Bošnjacima, i sa Srbima. Ne želimo da međunarodna zajednica odlučuje o našoj sudbini, stoga nam je potrebna promjena Ustava i izbornog zakona".

Dodao je kako "trebamo" pravnu državu u kojoj će svi biti jednaki da bi BiH mogla profunkcionirati kao normalna država.

"Bez pravne države ne možemo govoriti ni o gospodarstvu. Trebamo stvoriti ambijent da, prije svega naši ljudi ulažu ovdje te da imaju sigurnost za sebe i svoju imovinu. Potrebno je u zakonskim okvirima različitim poreznim olakšicama omogućiti im to", naglasio je Čović.

Utvrdio je kako evropski put BiH nitko ne zagovara više od Hrvata te kako vjeruje da BiH može dobiti i kandidacijski status u sljedeće četiri godine, no jedino ako bude funkcionirala kao normalna država, a to neće biti moguće dok Hrvati ne budu jednakopravni s druga dva konstitutivna naroda.

Naglasio je i kako je braniteljskoj populaciji povrijeđeno dostojanstvo te da se istina o Domovinskom ratu iskrivljava.

"Socijalu pravednost trebamo dignuti na najveću moguću razinu. Moramo brinuti za sve one koji su danas u potrebi. Hrvatski jezik, naš identitet i kulturnu baštinu sačuvati. Nakon izbora moramo ozbiljno krenuti u rješavanje ovih pitanja", zaključio je Čović.

Nazočne na skupu pozdravio je i predsjednik OO HDZ-a BiH Rama Drago Tule kazavši kako je ovaj kraj pokazao da se zna nositi s problemima.

"Svaki dan smo svjedoci pogrešnih poteza, nema optimizma kod ljudi. Moramo učiniti sve kako bi otvorili bolju perspektivu za našu djecu. Vaši problemi su naša obveza zato jer smo mi hrvatski odgovor", naglasio je on.

U ime HDZ-a RH skupu se obratio član Predsjedništva HDZ-a i gradonačelnik Karlovca, Damir Jelić, koji je kazao da je sve usmjereno na jedan put, a to je put Hrvatskog narodnog sabora te kako problemi Hrvata u BiH trebaju biti problemi i Hrvata u Republici Hrvatskoj.

Ispred koalicije HNS-a BiH obratio se predsjednik HSS-a BiH, Mario Karamatić, koji je podsjetio da je Rama uvijek bila najjača kad je bilo najteže.

"Iako smo danas slabi i nezaštićeni, drugi određuju tko će nas zastupati u tijelima vlasti. To će se promijeniti jer, okupljeni u HNS BiH ponovno smo jaki. Ponovo Republika Hrvatska stoji iza svog naroda u Bosni i Hercegovini", kazao je on.

Ispred liste za Skupštinu HNŽ-a obratio se i nosilac liste koalicije HNS- BiH za Skupštinu HNŽ-a Slađan Bevanda, koji je kazao kako se Rama od bogatog i perspektivnog kraja pretvorila u mjesto iseljenja zbog pogrešnih politika, te kako se sve pogodnosti koje ima ovaj kraj trebaju staviti u funkciju čovjeka, a HDZ i HNS BiH znaće to uraditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije