BiH

Čović: Mora doći do izmjene Ustava BiH

Čović: Mora doći do izmjene Ustava BiH
Foto: Arhiva | Čović: Redefinisanje odnosa među narodima u BiH moguće jedino izmjenom Ustava

SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da do izbora neće biti napravljen značajniji iskorak kada je riječ o redefinisanju odnosa tri naroda u BiH.

Čović kaže da se već sada određene stranke pregrupišu, biraju partnere za izbore i u takvoj atmosferi nije moguće voditi velike procese.

"Moj nedavni susret sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom u Banjaluci neki su tumačili kao pravljenje saveza, a razgovarali smo o praktičnim, životnim temama.

Razgovarao sam ove sedmice sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem o svim problemima, kao i sa /iderom SDA Bakirom Izetbegovićem, te nosiocima vlasti u Federaciji BiH kako bismo podstakli promjene jer smo u krizi", rekao je Čović za "Večernji list" izdanje za BiH.

On smatra da je redefinisanje odnosa među narodima moguće jedino napraviti izmjenom Ustava, do koje mora doći, napominjući da nakon izbora treba tražiti hitno rješenje ustavnog uređenja kako bi se uklonile postojeće prepreke, a, s druge strane, osigurala jednakost sva tri konstitutivna naroda.

Kada je riječ o rekonstrukciji Savjeta ministara BiH, lider HZD-a BiH kaže da to pitanje nije bila tema razgovara sa Dodikom.

"SNSD je na izvjestan način dio parlamentarne većine kada govorimo o određenim zakonima. Kada je izvršna vlast u pitanju, ne želim da govorim u ime Dodika, ali mogu reći da je preiskusan političar da bi upao u takvu napast", rekao je Čović.

Prema riječima lidera HDZ-a BiH, Dodik će jasno željeti da pokaže da ova struktura srpskih predstavnika nije u stanju odgovoriti tom pozivu, ali sve s ciljem pobjede na sljedećim izborima.

"Zato nije realno, ni moguće napraviti rekonstrukcije na nivou BiH, kao ni entitetima, kantonima...", kaže Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije