BiH

Čović: Susret s kancelarkom Merkel dolazi u idealno vrijeme

Čović: Susret s kancelarkom Merkel dolazi u idealno vrijeme
Čović: Susret s kancelarkom Merkel dolazi u idealno vrijeme

SARAJEVO - Posjet članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Saveznoj Republici Njemačkoj i susret s kancelarkom Angelom Merkel biće kruna naših spoljnopolitičkih aktivnosti prije početka ljetnih odmora i preuzimanja novih reformskih obaveza, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

Predsjedništvo BiH na jučerašnjoj sjednici prihvatilo je poziv kancelarke SR Njemačke Angele Merkel za sastanak u Berlinu 30. juna ove godine.

Čović kaže da je ta posjeta dugo dogovarana i da dolazi u „idealno vrijeme, da kao trojica članova Predsjedništva tokom službene posjete Berlinu možemo odaslati poruku kada je u pitanju vođenje spoljne politike BiH“.

-Uvjeren sam da će se to poklopiti sa signalima koje očekujemo iz Brisela. Do tada bi mi morali završiti sve ono što smo obećali prilikom predaje aplikacije za članstvo u EU i ja vjerujem da ćemo odmah iza toga dobiti upitnik te da će taj naš evropski put biti ubrzan do te mjere da, kako je i planirano, iduće godine u sedmom ili osmom mjesecu dobijemo kandidacijski status – ističe Čović.

On smatra da članovi Predsjedništva ovu posjetu i razgovor s kancelarkom Merkel trebaju iskoristiti i kako bi definisali poziciju BiH na međunarodnoj političkoj sceni.

-Velika je to odgovornost i značaj same činjenica da pričamo o svim pitanjima koje stoje pred BiH kao središtem stabilnosti jugoistočne Evrope. Mi u BiH ne smijemo potcijeniti tu ulogu niti je se odricati – poručio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije