BiH

Čović: U ponedjeljak u Briselu predaću aplikaciju BiH za članstvo u EU

Čović: U ponedjeljak u Briselu predaću aplikaciju BiH za članstvo u EU
Čović: U ponedjeljak u Briselu predaću aplikaciju BiH za članstvo u EU

SARAJEVO - Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je danas novinarima u Sarajevu da će on kao predsjedavajući u ponedjeljak u Briselu predati aplikaciju BiH za članstvo u EU.

„Nećemo oko toga praviti spektakl. Udelegaciji će biti predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, te predstavnici BiH u Briselu“, rekao je Čović.

On je najavio da bi BiH sredinom naredne godine trebala dobiti kandidatski status, te da BiH u tom periodu očekuje mnogo posla.

Upitan da prokomentariše poziciju BiH u pregovorim u stabilizaciji pridruživanju kada je u pitanju trgovinska razmjena Čović je rekao da BiH ne može postavljati uslove EU jer BiH želi u EU.

„Naš problem je što nismo donijeli zakone koji će zaštititi poljoprivrednike i domaću proizvodnju. Tokom pregovora nastojaćemo da koliko je moguće zaštitimo domaće proizvođače posebno u segmentu koji se odnosi na mlijeko i mliječne proizvode te meso i suhomesnate proizvode“, ističe Čović.

On je najavio da će Predsjedništvo BiH 9. marta otići u zvaničnu posjetu Hrvatskoj.

„To će biti zvanična posjeta tokom koje ćemo se susresti sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović,predstavnicima Sabora i članovima novoimenovane Vlade Hrvatske. Tokom te posjete razgovaraćemo o svim otvorenim pitanjima između dvije zemlje“, naglasio je Čović.

Upitan da prokomentariše Izborni zakon u BiH Čović je rekao da je to jedan od uslova koje moramo ispuniti u procesu kandidature u EU, te da on vjeruje da će se ovaj zakon pred parlamentarcima naći krajem ovog mjeseca.

Dodao je daje Predsjedništvo BiH insistiralo da se što prije objave rezultati popisa stanovništva, te da smatra da su se za to stekli uslovi i da će se to desiti najdalje za mjesec i po.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije