BiH

Čović: Ulazak SBB u vlast ne može bez Savjeta ministara

Čović: Ulazak SBB u vlast ne može bez Savjeta ministara
Čović: Ulazak SBB u vlast ne može bez Savjeta ministara

SARAJEVO – Lideri HDZ-a i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović danas su razgovarali o ulasku Saveza za bolju budućnost u vlast, a kako je rekao Izetbegović kolegij SDA je juče jednoglasno donio odluku i dao preporuku Predsjedništvu stranke da prihvati koaliciju sa SBB, javlja novinar „Nezavisnih“.

Dragan Čović lider HDZ-a i presjedavajući Predsjedništva BiH rekao je danas novinarima u Sarajevu da je sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjedavajućim Savjeta ministara Zvizdićem razgovarao o mehanizmu koordinacije te kako da što prije budžet prođe Savjet ministara i da dođe u Parlament.

“Ako ne bi bilo nikakvih barijera to bi trebalo da znači da bi u novembru mogli imati budžet u Parlamentu u prvom čitanju. To bi značilo da već u jedaneaestom mjesecu usvojen budžet št bi bio prvi put da institucije u BiH već pred kraj godine imaju budžet za narednu godinu”, rekao je Čović.

Čović je dodao da ga je Izetbegović informisao o razgovorima sa gospodinom Radončićem koji kako se njemu čini idu veoma dobro.

“Vjerujem da će oni ovaj vikend nastaviti razgovore i ako sve bude išlo kako treba sasvim sam siguran da ćemo u novembru imati jednu novu parlamentarnu većinu na svim nivoima BiH”, rekao je Čović.

Upitan da li pod tim pordrazumijeva i Savjet ministara, Čović je rekao da oni sada razgovaraju o ulasku u vlast SBB-a što ne može ići bez Savjeta minista BiH.

“Nastoji se što manje imati promjena ako se ide i ka Savjetu ministara i svakom drugom nivou vlasti, što se tiče FBiH tu je jasan odnos ali ga ja ne bih prejudicira. Trebamo zajednički sjesti i dogovoriti se”, rekao je Čović

Naglasio je da što se tiče Savjeta ministara BiH treba vidjeti šta je to u ovom trenutkiu interes SBB-a jer SBB nije imao lične zahtjeve kada je u pitanju vlast već isključivo sadržaj što je za njega, kako je rekao, najveća vrednost.

“ Ovaj put smo razgovarali šta bi trebalo raditi u prvih pola godine zajedničkog rada”, rekao je Čović i dodao da smatra da je do kraja godine BiH u stanju aplicirati za status kandidata u EU.

Naglasio je da će se nakon toga dotaći porsonalnih pitanja kada su u pitanju pozicije u minitarstvima odnosno u Savjetu ministara.

“To ne bi ni na koji način remetilo odnose kada su u pitanju dva druga naroda”, rekao je Čović upitan da li je moguć eventualan ulazak SNSD-a na državni nivo.

Na pitanje da prokomentariše izjave Mladena Bosića lidera SDS-a da nije spreman da SBB učestvuje u Savjetu ministara, Čović je rekao da svako ima pravo na svoj stav međutim ne može niko izričito kazati da je na nešto spreman ili ne.

“ Nisam ni ja bio spreman prihvatiti nešto drugo pa smo na kraju uvijek usojevali naći zajedničko rješenje i to je vrlo jasna poruka jer nije ovdje stvar da li neko nekoga voli ili ne, mi imamo predstavnike tri naroda i radićemo onako kako se dogovimo”,  rekao je Čović

Izetbegović je kazao novinarima da je Čovića obavijestio o pregovorima sa Fahrudinom Radončićem i SBB-om.

„Glavna tema razgovora bio je Mehanizam koordinacije i usvajanje budžeta. Ali obavijestio sam gospodina Čovića i o mojim susretima sa gospodinom Radončićem i eventualnim koalicijama“, rekao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje da li je tačna informacija da je lider SDS-a Mladen Bosić bio protiv da SBB uđe u Vijeće  ministara BiH,  Izetbegović je rekao da to nije tačno, te da o tome nisu ni razgovarali.

Izetbegović je naglasio da danas nije bilo govora o eventualnoj prekompoziciji Vijeća ministara  

Sastanku je prisustvovao i  Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a bilo je riječi i o bržem uspostavljanju mehanizma koordinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije