BiH

Čović pisao Incku i PIC-u: Ili treći entitet ili vraćanje na Vašingtonski sporazum

Čović pisao Incku i PIC-u: Ili treći entitet ili vraćanje na Vašingtonski sporazum
Čović pisao Incku i PIC-u: Ili treći entitet ili vraćanje na Vašingtonski sporazum

Hrvatski član Predsjedništva BiH uputio je pismo visokom predstavniku Valentinu Incku i ambasadorima članica Savjeta sa sprovođenje mira u BiH (PIC), u kojem je istakao da su Hrvati u BiH u posljednjih dvadeset godina lišavani prava zagarantovanih Dejtonskim sporazumom.

On je istakao da u BiH dolazi do sve veće eskalacije problema koji ugrožavaju političku stabilnost u BiH ali i u cijelom regionu.

"Neosporna je činjenica kako su Hrvati, unatoč Ustavom zajamčenoj punoj jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda BiH, u posljednje dvije decenije sustavno lišavani svojih legitimnih prava koja su u pravnom smislu nedvojbeno zajamčena Dejtonskim, a prethodno i Vašingtonskim sporazumom", naveo je Čović u pismu.

Čović je podsjetio da su države koje predstavljaju Incko i ambasadori garantovale provođenje tih sporazuma, i kao primjere lišavanja Hrvata zagarantovanih prava, naveo izborne procedure, prema kojima Bošnjaci mogu da utiču na izbor hrvatskog člana Predsjedništva i Hrvata u institucijama FBiH, dok Hrvati nikako ne mogu da utiču na izbor bošnjačkog člana Predsjedništva niti Bošnjaka u institucijama FBiH.

"Ukoliko Hrvati i uspiju imati svoje legitimne predstavnike u Vladi FBiH, kao što je to trenutno slučaj, postojeća pravila i odnos snaga u Vladi tog entiteta stavlja ih u inferioran položaj, jer Vlada FBiH može donositi sve odluke bez njihovih glasova, dok, s druge strane, niti jedna njihova odluka ne može biti usvojena bez pristanka bošnjačkih ministara u Vladi FBiH", ističe Čović i uvjerava da hrvatska politika u BiH nema za cill nikakav vid separacije, već uspostavljanje jednakosti tri konstitutivna naroda.

"Jednakopravnost se može ostvariti na više načina i kroz više različitih modela. Jedan od njih je unutarnja teritorijalna reorganizacija Federacije BiH, drugi dosljedna federalizacija cijele BiH kroz uspostavu tri ili više federalnih jedinica u kojma bi sva tri naroda bili konstitutivni, ali u kojima bi na simetričan način jedan od konstituivnih naroda imao većinsku poziciju. Hrvatsko pitanje se može riješiti i bez teritorijalnog preustroja. Za to je dovoljno kroz ustavne i promjene izbornog zakona vratiti dio prava koja im je pružao Vašingtonski sporazum, odnosno tekst izvornog Ustava Federacije BiH. Pri tome, one reforme koje su bile pozitivne i nisu kompromitirale konstitutivnost ne treba dovoditi u pitanje", napisao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije