BiH

Čović sa Fergusonom: Predaja Upitnika veliko dostignuće

Čović sa Fergusonom: Predaja Upitnika veliko dostignuće
Foto: Predsjedništvo BiH | Čović sa Fergusonom: Predaja Upitnika veliko dostignuće

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson ocijenili su danas u Sarajevu da će za BiH biti veliko dostignuće predstojeća predaja odgovora na Upitnik Evropske komisije visokoj delegaciji EU.

"To je još jedna potvrda da BiH ima funkcionalan mehanizam koordinacije u pitanjima EU, koji može udovoljiti svim daljim zahtjevima evropskog puta", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o NATO-u, sagovornici su ocijenili da je potrebno dodatno intenzivirati angažman diplomatskih predstavništava BiH u evropskim centrima, da bi se proširio postojeći konsenzus oko dodjele Akcionog plana za članstvo (MAP) na predstojećem aprilskom ministarskom sastanku u Briselu.

Čović je informisao Fergusona i o aktivnostima na planu izmjena Izbornog zakona, posebno u dijelu koji se tiče izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i članova Predsjedništva BiH.

On smatra da je neophodno prevazići postojeće razlike u pregovorima i težiti rješenjima koja dosljedno implementiraju načelo legitimnog predstavljanja, a da istovremeno zadovoljavaju principe odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Čović je iskazao punu opredijeljenost za donošenje sveobuhvatnih i uključivih rješenja koja jačaju ustavnost i vladavinu prava u BiH, te ujedno približavaju zemlju zajednici evropskih porodica.

Sagovornici su se saglasili o neophodnosti primjene odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu "Ljubić", kao i odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Tokom dana, Čović je razgovarao i sa direktorom Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) za BiH i Crnu Goru Brigite Hojel-Rolf o saradnji GIZ-a sa Sveučilištem u Mostaru, a sastanku je prisustvovala i ambasador NJemačke u BiH Kristijana Homan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije