BiH

Čović sa delegacijom SAD-a: Moguć akcioni plan za članstvo u NATO

Čović sa delegacijom SAD-a: Moguć akcioni plan za članstvo u NATO
Čović sa delegacijom SAD-a: Moguć akcioni plan za članstvo u NATO

SARAJEVO - U narednih nekoliko mjeseci realno je da bude odobren Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP) Bosni i Hercegovini istaknuto je tokom susreta predsjedavajućeg Predsjedništva Dragana Čovića sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Brajanom Hojt Jiem i ambasadorkom SAD u BiH Morin Kormak

Naglašeno je kako je to izuzetno značajno pitanje usko vezano sa evropskom perspektivom BiH.

Teme sastanka bilе su aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, predstojeće obaveze na evro-atlantskom putu, te planovi i očekivanja za 2016. godinu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović obavijestio je zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jia i ambasadorku Kormack o dosadašnjem napretku u provođenju reformi.

Zaključeno je kako je neophodno sačuvati postojeći impuls u procesu evropskih integracija te institucionalni i politički fokus na reformama, nezavisno od drugih pitanja. U tom smislu potrebno je ubrzati i proces strukturalnog dijaloga o pravosuđu u nadležnim institucijama BiH, kako bi se dugoročno preduprijedio nepovoljan uticaj odluka pravosudnih organa na unutrašnjopolitičke prilike.

Tema razgovora bila je i institucionalna reforma, s naglaskom na izmjenama Izbornog zakona te nužnost da se održi pozitivan momentum razgovora o tom pitanju koje je iznimno važno za evropsku budućnost BiH.

Od ključnog je značaja pokazati domaćoj i svjetskoj javnosti da je dogovor elita moguć i izvodiv ishod u Bosni i Hercegovini bez kojeg nema stvarnog napretka. Institucionalne reforme će bitno ubrzati i ekonomski razvoj koji je direktno vezan za kvalitet života građana, potrebu uklanjanja investicionih prepreka, reformu javne uprave...

 To podrazumijeva i čitav niz nepopularnih mjera koje će zahtijevati odlučno i hrabro vodstvo, ali i razumijevanje i strpljenje šire javnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović je još jednom zahvalio za podršku SAD-a evropskoj integraciji BiH, posebno institucijama koje su bile u obavezi provesti nužne reforme.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt B. Ji je, kao i u svim dosadašnjim susretima, naglasio da Bosna i Hercegovina uvijek može računati na prijateljsku pomoć i podršku SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije