BiH

Crnadak: Berlinski proces bitan za BiH

Crnadak: Berlinski proces bitan za BiH
Foto: Tanjug | Crnadak: Berlinski proces bitan za BiH

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je za BiH veoma važno da se Berlinski proces nastavi, jer on ima mnogo dobrih aspekata, od kojih je jedan taj što je fokus stavljen na običan život, ekonomiju, socijalna pitanja.

"Mislim da je to možda i najveća unutrašnja prednost koju nam je donio Berlinski proces", rekao je Crnadak u Beogradu na 7. Beogradskom bezbjednosnom forumu pod nazivom "Zajednička budućnost u vremenu nesigurnosti".

On je dodao da je značajno što je u okviru Berlinskog procesa zapadni Balkan na visokom nivou prioriteta evropskih integracija.

"BiH će nastaviti da ulaže velike napore da regionalna saradnja i regionalni odnosi budu što bolji i smatramo da je Berlinski proces jedan od formata u kojem to jako dobro fukcioniše", istakao je Crnadak.

On je izrazio nadu da će se ministri zapadnog Balkana uskoro vidjeti u BiH, jer bi sljedeći sastanak trebao da bude održan u Trebinju.

Govoreći o državljanima BiH koji odlaze na strana ratišta, Crnadak je rekao da ljudi koji odlaze za novac su uvijek bezbjednosni rizik, te da BiH to prati i sarađuje sa Srbijom i drugim zemljama.

"Mislim da se preduzimaju sve potrebne mjere da taj rizik bude sveden na minimum. BiH je bila među prvima koja je uvela zakon kojim se ovo sankcioniše i mi već imamo ljude osuđene na višegodišnje zatvorske kazne, koji su organizovali, regrutovali ili sami išli na strana ratišta", naveo je Crnadak.

On je naglasio da ni Srbija, ni BiH ne treba da budu etiketirane na ružan način zato što "imaju ljude koji odlaze da za novac pucaju", jer ne mogu da kontrolišu svakog čovjeka, te istakao da su ove zemlje odlučne da se protiv toga žestoko bore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije