BiH

Crnadak: BiH protiv izgradnje Hrvatskog odlagališta nuklearnog otpada

Crnadak: BiH protiv izgradnje Hrvatskog odlagališta nuklearnog otpada
Crnadak: BiH protiv izgradnje Hrvatskog odlagališta nuklearnog otpada

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Savjeta Evrope Igor Crnadak učestvovao je u radu 59. redovne sjednice Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja se od 14. do 18. septembra 2015. održava u Beču.

Crnadak je prisustvovao jučerašnjem otvaranju godišnjeg zasjedanja Generalne konferencije i u poslijepodnevnim satima govorio u okviru generalne debate Generalne konferencije.

Tokom svog obraćanja naglasio je da Bosna i Hercegovina kao članica IAEA ispunjava sve obaveze koje proizilaze iz međunarodnih instrumenata koji se odnose na sigurnu upotrebu izvora jonizirajućeg zračenja, kao i da ispunjava sve međunarodne obaveze u vezi s neproliferacijom nuklearnog oružja, a u skladu s važećim međunarodnim sporazumima.

Također, rekao je da Bosna i Hercegovina kroz postojeće institucionalne kapacitete nastoji da unaprijedi sistem koji je ustanovljen u skladu s najvišim međunarodnim standardima IAEA, ali i standardima Evropske unije.

Ministar Crnadak je izrazio zabrinutost zbog aktivnosti susjedne Republike Hrvatske koje se odnose na izgradnju odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom kod Novog Grada.

Istakao je da se Bosna i Hercegovina snažno protivi izgradnji navedenog odlagališta i izrazio uvjerenje da Republika Hrvatska može pronaći prikladnije rješenje za navedene aktivnosti, koje ne bi dovelo u opasnost dobrosusjedske odnose dviju zemalja.

Predmetna izjava ministra inostranih poslova BiH i predsjedavajućeg Komiteta ministara Savjeta Evrope Igora Crnatka predstavlja prvo zvanično iskazivanje stava BiH o navedenoj temi, i to na najvišem nivou, u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Obraćanje ministra Crnatka, uključujući i dio koji se odnosi na odlagalište nuklearnog otpada u Hrvatskoj na granici s BiH, bit će uvršteno u zvanične dokumente Generalne konferencije, čime će stav BiH o navedenoj temi biti dokumentiran od Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

- Uvjeravam vas da će Bosna i Hercegovina nastaviti s aktivnostima koje se odnose na jačanje nuklearne sigurnosti i ispunjavanje međunarodnih obaveza u ovoj oblasti. Također, željeli bismo da se uključimo u aktivnosti međunarodne zajednice koje se odnose na sigurno korištenje nuklearne energije i osiguranje sigurnosti za njenu upotrebu - istakao je ministar Crnadak na kraju obraćanja.

Na marginama Generalne konferencije IAEA u Beču ministar Crnadak se sastao s izvršnim direktorom Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) Yurijem Fedotovim, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva inostranih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije