BiH

Crnadak: Hrvatska neće kočiti gradnju mosta na Savi

Crnadak: Hrvatska neće kočiti gradnju mosta na Savi
Crnadak: Hrvatska neće kočiti gradnju mosta na Savi

GRADIŠKA-Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak posjetio je danas u Gradišci gradilište novog graničnog prelaza i carinskog terminala i Agro-industrijsku zonu u Novoj Topoli, te istakao da je veoma značajno da je deblokirana gradnja mosta na Savi.

On je naglasio da će novi most na Savi skratiti put iz Banjaluke prema Evropi, Zagrebu i Beogradu i značiti mnogo za Gradišku, Republiku Srpsku i BiH.

Crnadak je rekao da ne očekuje da će, po principu blokade izvoza mlijeka iz BiH, Hrvatska stopirati dogovorenu gradnju mosta, koja bi trebala da počne iduće godine.

"Nakon dogovora na relaciji BiH - Evropska komisija teško je očekivati da će Hrvatska dodatno komplikovati stvari u vezi sa izgradnjom mosta na Savi jer bi u tom slučaju sama sebi dala auto-go", istakao je Crnadak.

On je rakao da je sa načelnikom opštine Zoranom Latinovićem razgovarao i o mogućnosti predstavljanja Gradiške tokom predsjedavanja BiH Savjetom Evrope, koje počinje krajem idućeg mjeseca, te pozvao sve opštine u Republici Srpskoj da iskoriste priliku koja će se ukazati tek za 25-26 godina i predstave svoje potencijale u Savjetu Evrope.

Latinović je istakao da se na lokaciji novog graničnog prelaza i carinskog terminala u Gradišci otvara mogućnost značajnijeg razvoja opštine i gradnje polovne zone "Liman" koja bi, zahvaljujući položaju uz sam granični prelaz, nudila povoljne uslove za inestitore.

On je naveo da će zemljani radovi na izgradnji novog carinog terminala biti završeni do kraja godine i da Uprava za indirektno oporezivanje BiH planira da uloži 10 miliona KM za završetak jednog od najmodernijih graničnih prelaza u regionu.

"Carinski terminal dobiće puni smisao tek nakon izgradnje novog mosta na Savi. Takođe, paralelno teku radovi na izgradnji obilaznice duge pet kilometara čija bi polovina trase trebalo da bude završena do kraja naredne godine", naveo je Latinović

On je naglasio da Gradiška ne treba da teži samo tome da bude tranzitno područje, nego da pruža povoljne uslove za ulaganja u privredu i otvaranje novih radnih mjesta.

Sastanku Crnatka sa Latinovićem i rukovodstvom opštine Gradiška, na kojem je bilo riječi i o aktuelnoj lokalnoj političkoj situaciji, prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Švraka i Goran Đorđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije