BiH

Crnadak: Jedinstven odgovor Evrope o migrantskoj krizi

Crnadak: Jedinstven odgovor Evrope o migrantskoj krizi
Crnadak: Jedinstven odgovor Evrope o migrantskoj krizi

BANJA LUKA - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ukazao je danas na važnost prvog velikog evropskog skupa na ministarskom nivou o pitanju emigranata, s naglaskom na mediteransku i zapadnobalkansku rutu.

Taj sastanak će biti održan u četvrtak u Luksemburgu, a osim Crnatka, BiH će predstavljati i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Crnadak očekuje da će se na tom skupu izraziti jedinstven odgovor Evrope na migransku krizu te da će nakon četvrtka Evropa djelovati kompaktnije i da će potvrditi svoju solidarnost.

Izražava nadu i da nakon skupa u Luksemburgu neće postojati tenzije i teška retorika između zemalja u regionu, a da će biti više prostora za zajedničku akciju da bi se migranska kriza prevazišla na najbolji način.

-Očekujem da se posebna pažnja posveti zemljama koje su pod najvećim pritiskom u posljednje vrijeme, također i zemljama tranzita, poput Srbije, Makadonije, koje ne mogu same da iznesu teret pred kojim su se našle. Mislim da je dobro što će s nama na tom sastanku biti i ministri Turske, Libana i Jordana, jer su te zemlje primile četiri miliona emigranata - naglasio je Crnadak na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije