BiH

Crnadak: Neefikasno pravosuđe u BiH

Crnadak: Neefikasno pravosuđe u BiH
Crnadak: Neefikasno pravosuđe u BiH

MADRID - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je činjenica da je pravosuđe u BiH veoma neefikasno, posebno u procesuiranju ratnih zločina i borbi protiv korupcije, te da je BiH jedina zemlja u regionu u kojoj nije procesuirana nijedna krupna korupcijska afera.

Na sastanku sa zamjenikom državnog sekretara SAD Entonijem Blinkenom, koji je izrazio zabrinutost najavljenim referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj, Crnadak je naglasio potrebu da u radu Suda i Tužilaštva dođe do krupnih promjena.

On je izrazio uvjerenje da "referendum u Republici Srpskoj, ipak, neće biti održan, te da će odluku o referendumu donijeti institucije Republike Srpske".

Sastanak je održan u Madridu, na marginama Specijalnog sastanka Komiteta za borbu protiv terorizma Savjeta bezbjednosti UN o zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca.

Susret je bio prilika da Crnadak i Blinken razmijene mišljenja o najvećim izazovima sa kojima se BiH susreće na putu evropskih integracija, te razmotre unutrašnjo-političke izazove indukovane aktuelnom reformskom agendom i proklamovanim novim pristupom EU evropskom putu BiH.

Pažnja je posvećena i osnovnim programskim principima i ciljevima predsjedavanja BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope što, kako je zajednički ocijenjeno, predstavlja rijetku priliku za ozbiljno djelovanje na međunarodnoj političkoj sceni.

Blinken se tokom razgovora interesovao o odnosu institucija BiH prema fenomenu "stranih boraca", primjeni reformske agende, posebno izmjeni entitetskih zakona o radu, te rješavanju pitanja perspektivne vojne imovine u BiH.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da su bilateralni odnosi dvije zemlje vrlo dobri, te da treba preduzeti sve što je potrebno da budu još bolji, u čemu BiH treba imati kreativnu i sadržajnu ulogu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Zamjenik državnog sekretara naglasio je da afirmativna podrška SAD evropskom putu BiH neće izostati, kao ni svesrdna podrška usaglašenim i važnim reformskim procesima unutar BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije