BiH

Crnadak: Od Hrvatske zatražene detaljne informacije

Crnadak: Od Hrvatske zatražene detaljne informacije
Crnadak: Od Hrvatske zatražene detaljne informacije

NOVI GRAD - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je prošle sedmice uputio dopis Vladi Hrvatske u kojem je zatražio da budu dostavljene sve detaljne informacije o namjeri da se na lokaciji Trgovske gore, na granici sa BiH, odlaže radioaktivni otpad.

Crnadak je danas u Novom Gradu izjavio da je zatražio informaciju o tome da li su ispoštovane sve evropske i svjetske konvencije kada je riječ o prekograničnom uticaju na okolinu.

"To je bila aktivnost koju je provela Vlada Republike Srpske, njihove službe su prikupile informacije, dobio sam dopis od ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenke Golić, i na osnovu toga je otišao dopis u Zagreb", rekao je Crnadak.

On je naveo da Ministarstvo inostranih poslova BiH nema službu koja se bavi pitanjem radioaktivnog otpada, ali može biti na usluzi i opštini Novi Grad i Vladi Republike Srpske.

"Mi to i radimo. Još nema odgovora, ali je to pitanje kod nas na izuzetno visokom nivou prioriteta", kaže Crnadak.

On je rekao da je stav Savjeta ministara BiH, koji je iznesen juče, da je potrebno da resorni ministar Mirko Šarović za nerednu sjednicu pripremi detaljnu informaciju i da se od Hrvatske traži pažljivo postupanje.

"Za nas bi bilo neprihvatljivo bilo šta što može da ugrozi živote, bez obzira da li je riječ o građanima sa naše strane ili preko granice. Sve se mora raditi po propisima, i ono što ja mogu obećati jeste da će biti nastavljen zajednički rad svih nas, i institucija u Sarajevu i Vlade Republike Srpske i lokalne vlasti u Novom Gradu", naveo je Crnadak.

On je podsjetio da je o problemu Trgovske gore, kao potencijalnog odlagališta radioaktivnog otpada, prošlog mjeseca razgovarao sa ministrom inostranih poslova Hrvatske Vesnom Pusić tokom njene posjete Sarajevu.

"Prenio sam joj veliku zabrinutost naroda koji živi u Novom Gradu i okolini, rekao sam da imamo veliku rezrevu prema tom pitanju i da očekujemo da se ne rade nikakvi ishitreni potezi i odluke", rekao je Crnadak, i dodao da je Pusićeva tom prilikom rekla da je sve u preliminarnoj fazi.

Crnadak je rekao i da su sa Pusićevom dogovoreni komunikacija i zajednički razgovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije