BiH

Crnadak: Neće biti problem da napustim Savjet ministara BiH

Crnadak: Neće biti problem da napustim Savjet ministara BiH
Crnadak: Neće biti problem da napustim Savjet ministara BiH

BANJALUKA - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da će poštovati zajednički stav sa sutrašnjeg sastanka političkih predstavnika iz Republike Srpske kod predsjednika Milorada Dodika, povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike, i ako on bude značio napuštanje Savjeta ministara BiH.

Crnadak je poručio da će ispoštovati sve što bude zajednički dogovor iza kojeg svi stanu, pa i kada je riječ o mogućem napuštanju Savjeta ministara BiH dok se ne izmijeni Zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Mislim da sam posljednja osoba oko koje trebate imati dilemu, jer sam i ranije podnosio ostavke i napuštao Savjet ministara i to za mene nije nikakav problem", rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je u ovom trenutku važno jedinstvo političara iz Republike Srpske, ali da mu se "ne sviđa što su neki, koji su bili u koaliciji sa SDA u vrijeme podnošenja inicijative kod Ustavnog suda BiH, požurili da prigrabe jeftine političke poene".

Prema njegovima riječima, odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju Dana Republike Srpske 9. januara, čista je politička poruka, kojom se pokušava uraditi nešto što je nemoguće, što negira Republiku Srpsku i pokušava taj praznik uzeti od naroda u Srpskoj.

"Uvjeren sam da ćemo svi koji smo slavili taj praznik, slaviti i dalje. Odluka teško da će imati neki efikat i doživljavam je kao pogrešnu poruku, punu provokativnog pristupa koji neće dati efekat za one koji su je osmislili", poručio je Crnadak, koji je i generalni sekretar PDP-a.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovaraće sutra u Banjaluci sa zvaničnicima iz Srpske o odluci Ustavnog suda BiH da pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske nisu usaglašene sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije