BiH

Crnadak: Spreman sam da odgovaram na sva pitanja

Crnadak: Spreman sam da odgovaram na sva pitanja
Crnadak: Spreman sam da odgovaram na sva pitanja

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak obavijestio je članove Kolegijuma Doma naroda da je spreman da odgovori na sva pitanja iz oblasti za koju je nadležno Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH, a povodom izvještavanja pojedinih medija o navodnom formiranju komisije za saslušanje ministra inostranih poslova.

U dopisu upućenom članovima Kolegijuma Doma naroda, koji je proslijeđen i medijima, Crnadak navodi da još nije zvanično obaviješten o formiranju ove komisije, ali da će on, kao i svi drugi državni službenici i zaposleni u MIP-u za koje se ukaže potreba, biti na raspolaganju da odgovore na sva pitanja. 

"Želim da vas obavijestim da i MIP BiH, od kako sam na njegovom čelu, insistira na punoj transparentnosti svog rada i da se sa posebnim uvažavanjem odnosi prema Parlamentarnoj skupštini BiH i svim aktivnostima njenih tijela, kao i poslanika i delegata pojedinačno", istakao je Crnadak. 

On smatra da je svoju, kao i posvećenost institucije kojom rukovodi principu transparentnosti dokazao i redovnim sastancima sa Komisijom za budžet i finansije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a posljednji sastanak održan je 6. aprila. 

Crnadak je podsjetio i na sastanak održan 21. aprila 2016. godine u prostorijama MIP-a, kao i na njegovo prisustvo 22. sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda, 15. septembra prošle godine.

"Na tim sastancima sam lično predvodio delegaciju MIP-a BiH, otvoreno i iskreno razgovarajući sa uvaženim delegatima o svim aspektima djelovanja MIP-a BiH, ostvarenim troškovima, izvještajima Kancelarije za reviziju institucija BiH i drugim detaljima koji su bili interesantni za uvažene delegate", naveo je on. 

Na pomenutim sastancima je, navodi Crnadak, konstatovano da su svi troškovi, uključujući i one koji se odnose na službena putovanja, realizovani u skladu sa budžetom, te da su sve preporuke revizije ili realizovane, ili je njihova realizacije u toku. 

"Svi zapisnici i zaključci sa pomenutih sastanaka dostupni su svim delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH", dodao je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH. 

Crnadak je od delegata zatražio razumijevanje prilikom utvrđivanja termina sastanka u narednom periodu s obzirom na određen broj dogovorenih bilateralnih obaveza. 

On je naveo da će u svojstvu ministra učestvovati u radu Savjeta za implementaciju Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju (SSP) u Briselu, te ministarskih konferencija Međunarodne asocijacije za atomsku energiju, Aspen instituta u Berlinu, Organizacije američkih zemalja, Centralno-evropske inicijative, Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. 

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić izjavio je ranije za RTRS da će ministar Crnadak odgovarati pred komisijom ovog Doma o službenim putovanjima na koja je potrošeno više od dva miliona KM i o vanjsko-političkom statusu BiH. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić izjavio je Srni da je delegat iz reda hrvatskog naroda Mario Karamatić zbunio javnost u BiH predstavljajući na pogrešan način zadatak privremene istražne komisije za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH. 

Pored Tadića, u komisiji, koja će biti konstituisana u ponedjeljak, 29. maja, će biti i Bariša Čolak, Sakib Softić, Nebojša Radmanović, Fahrudin Radončić i Mario Karamatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije