BiH

Crnadak: Velika šansa za BiH

Crnadak: Velika šansa za BiH
Crnadak: Velika šansa za BiH

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i ministar spoljnih i evropskih poslova Belgije Didije Rejnders razgovarali su danas u Sarajevu o uspostavljanju mehanizma koordinacije u BiH, te budućem predsjedavanju BiH Savjetom Evrope.

"Razgovarali smo o evropskom putu BiH u svjetlu nove evropske inicijative, ali i iskustvima koje nam Belgija, kao predsjedavajuća Savjetom Evrope, može prenijeti kada BiH u maju preuzme predsjedavanje", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare.

Napominjući da će u Briselu 19. maja biti održan sastanak na ministarskom nivou na kojem će doći do preuzimanja predsjedavanja BiH od Belgije, Crnadak je ocijenio da je to velika šansa da se BiH na međunarodnoj sceni potvrdi kao ozbiljan faktor i "ozbiljan igrač".

"Ovo je šansa da pošaljemo poruku da imamo želju i kapacitete da ubrzamo naš put u svjetlu evropske inicijative", rekao je Crnadak. 

Na sastanku je konstatovano da je vrlo važno da se, nakon opšteg konsenzusa kada je riječ o evropskom putu BiH, donese i plan reformi i provođenja, te praćenja svega što će se dešavati u BiH.

Prema njegovim riječima, kolege iz Belgije pružiće pomoć u uspostavljanju mehanizma koordinacije, s obzirom da je riječ o dvije zemlje koje imaju kompleksnu strukturu. "Iskustva koje je Belgija imala za nas će biti vrlo korisna", ocijenio je Crnadak.

Sagovornici su ocijenili da se dobri bilateralni odnosi moraju i dalje unapređivati i jačati, posebno u poslovnom dijelu. "Načelno smo se dogovorili da se organizuje susret predstavnika poslovne zajednice, odnosno kompanija iz BiH i Belgije", rekao je Crnadak.

Belgijski šef dipomatije kaže da će prvi koraci u jačanju bilateralnih odnosa biti spajanje poslovnih ljudi iz Belgije i BiH.

"Takođe, pokušaćemo prenijeti iskustvo Belgije u vezi sa mehanizmom koordinacije u jednoj složenoj zemlji sa različitim vizijama, kao i iskustva u vezi sa nadolazećim predsjedavanjem Savjetom Evrope, što je jedan složen zadatak", rekao je Rejnders.

Tokom sastanka bilo je riječi i o agendi socijalno-ekonomskih reformi. "U tom procesu je bitno poboljšanje penzijskog sistema, sektora poljoprivrede, smanjenje državne službe, povećanje malih i srednjih preduzeća. Zato je bitno uspostaviti mehanizam za nadzor tih reformi iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda", rekao je Rejnders.

On je poručio da se reformski proces ne odvija za potrebe Brisela, već naroda u BiH.

Rejnders je istakao da Brisel nadgleda razvoj situacije u Siriji i Iraku, ali i šta se dešava sa ljudima za koje znaju da na ova ratišta dolaze iz Evrope i sa Balkana.

"U svrhu borbe protiv terorizma potrebno je razmjenjivati informacije između obavještajnih službi, i naše dvije zemlje kada je riječ o tome imaju dobru saradnju", zaključio je belgijski šef diplomatije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije