BiH

Crnadak: Zakon o spoljnim poslovima na jesen u parlamentu

Crnadak: Zakon o spoljnim poslovima na jesen u parlamentu
Foto: Ilustracija | Crnadak: Zakon o spoljnim poslovima na jesen u parlamentu

SARAJEVO - Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, potvrdio je za "Nezavisne" da će se Prijedlog zakona o spoljnim poslovima BiH uskoro ući u parlamentarnu proceduru.

Objasnio je da je u srijedu informisao Predsjedništvo BiH da radna grupa aktivno  radi na ovom zakonu.

"Aktivno radimo na  Prijedlogu zakona o spoljnim poslovima. Vjerujem da će se on na jesen naći pred parlamentarcima", kazao je juče Crnadak za "Nezavisne".

Podsjećamo da je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, najavio da će zadnjeg dana avgusta biti sastanak kojem će prisustvovati  članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegovi zamjenici, te ministar vanjskih poslova BiH, čija će tema biti pomenuti zakon.

Za razliku od Crnatka, većina poslanika s kojima smo pričali ne vjeruje da će zakon ući u parlamentarnu proceduru.

Tako Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH i predsjedavajuća parlamentarne Komisije za vanjske poslove, za "Nezavisne" ističe da su najave iz MIP-a nemoguće kao, recimo, kada bi se predstavnici tri naroda u BiH mogli dogovoriti o pravosuđu.

"Poznat je stav SDA, koji kaže da oni određuju prioritete spoljne politike BiH, a da su druga dva naroda tek puki posmatrači. To je njihov mnogo puta dokazan stav. To znači da Srbi, a ni Hrvati, čak i Srbi koji su iz Saveza za promjene, ne mogu prihvatiti verziju zakona o spoljnim poslovima po kojoj se za svaki narod ne garantuje jednako pravo u zastupanju BiH u diplomatiji. Dakle, ovo je samo pokušaj da se javnost zabavi pričom kako će se, eto, na tom planu nešto uraditi, a politički odnosi koji u zemlji vladaju su nikakva garancija da takav jedan zakon ugleda svjetlo dana", kazala je Majkićeva. Tvrdi da, dok god je politika "naelektrisana", nema šanse da ijedan zakon koji treba biti kompromis između sva tri naroda bude usvojen.

Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DF-a, ističe da ne vjeruje da će zakon doći u parlamentarnu proceduru.

"Ne vjerujem da ovaj parlament i ova vlast mogu donijeti i usvojiti ijedan sistemski zakon. To je u ovom momentu nemoguće", kazao je Bećirović.

Amir Fazlić, šef Kluba poslanika SDA, kaže da je najvažnije da Prijedlog zakona prođe proceduru u Predsjedništvu BiH, pa kad dođe pred parlamentarce, onda će se vidjeti šta i kako i da li su potrebne neke promjene i amandmani.

"Taj zakon je neophodan i veoma važan. Nadam se da će biti interesa da BiH konačno dobije taj zakon. I pozicija i opozicija su bile zainteresovane za to. Vidjećemo kako će se odnositi prema tome kad dođe u Parlamentarnu skupštinu", kazao je Fazlić.

BiH je jedina zemlja u regiji koja nema zakon o vanjskim poslovima, zbog čega članovi MIP-a BiH obaveze i prava ponekad tumače pogrešno. Cjelokupna vanjska politika BiH temelji se na dokumentu koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 2003. godine. Dokument nosi naziv Opći pravci i prioriteti za provedbu vanjske politike.

Dušanka Majkić

Dok god je politika naelektrisana, nema šanse da ijedan zakon koji treba biti kompromis između sva tri naroda bude usvojen

Damir Bećirović

Ne vjerujem da ovaj parlament i ova vlast mogu donijeti i usvojiti ijedan sistemski zakon

Amir Fazlić

Taj zakon je neophodan i veoma važan. Nadam se da će biti interesa da BiH konačno dobije taj zakon

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije