BiH

Crnadak i Anen o evropskom putu BiH

Crnadak i Anen o evropskom putu BiH
Crnadak i Anen o evropskom putu BiH

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i član njemačkog Bundestaga Nils Anen razmijenili su danas informacije o deblokadi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, konstatujući da je u sljedećoj fazi neophodno intenzivirati aktivnosti na uspostavljanju efikasnog mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti u BiH.

Anen je rekao da je ovo velika prilika za BiH i da je neophodno da se ispune obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, te da Bundestag s pažnjom prati razvoj situacije u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je u razgovoru sa Anenom, koji je portparol frakcije SDP-a za spoljnu politiku u Bundestagu, visoko ocijenio bilateralne odnose dvije zemlje, čija se saradnja ogleda u snažnoj podršci Njemačke u evropskom putu i reformskom procesu BiH.

On je predstavio prioritetne ciljeve BiH, navodeći da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja od velike važnosti, kao i evropske integracije, ekonomska diplomatija i popravljanje imidža zemlje u svijetu.

Crnadak je naveo i da je neophodno provesti sveobuhvatne reforme u zemlji, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije da bi se stvorili pozitivni uslovi za nove investicije u svim privredno-ekonomskim sektorima u BiH.

On je posebno istakao da BiH preuzima veliku odgovornost predsjedavanjem Savjetom Evrope, te da visoko cijeni podršku Njemačke i EU, koja je neophodna i u provođenju socio-ekonomskih reformi u narednom periodu u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije