BiH

Crnadak i Berton: Uvažiti preporuke IEBS-a

Crnadak i Berton: Uvažiti preporuke IEBS-a
Foto: N.N. | Crnadak i Berton: Uvažiti preporuke IEBS-a

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak izrazio je nadu da će vlasti u BiH, uz pomoć OEBS-a i EU, do sljedećih izbora uvažiti preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ da bi, kako je naveo, građani na izborima mogli slobodno i bez pritisaka birati predstavnike u organima vlasti.

Crnadak, koji je danas razgovarao sa šefom Misije OEBS-a u BiH Brusom Bertonom, naglasio je da je to osnovna pretpostavka za razvoj demokratije i unapređenje oblasti ljudskih prava u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Na sastanku je rečeno da su u završnom izvještaju ODIHR-a o opštim izborima održanim u BiH 7. oktobra navedeni nedostaci i propusti u vezi sa održavanjem oktobarskih izbora, te date preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva radi sprečavanja zloupotreba u budućnosti.

Crnadak je rekao da je izvještaj ODIHR-a, koji je objavljen 25. januara i dostavljen institucijama BiH, alarmantan u dijelu koji govori o pritiscima, ucjenama i zastrašivanjima birača, kao i zloupotrebi javnih RTV servisa u BiH stavljenih, kako je naveo, u funkciju pojedinih političkih opcija.

On je napomenuo da je ovo vrlo važan dokument kada je riječ o promovisanju demokratije, vladavine prava, tolerancije, te nezavisnosti institucija.

 

Crnadak i Berton su se saglasili da je potrebno što prije reagovati i primijeniti sugestije i preporuke ODIHR-a iz ovog i prethodnih izvještaja, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije