BiH

Crnadak i Hojt Ji: SAD jedan od glavnih partnera BiH

Crnadak i Hojt Ji: SAD jedan od glavnih partnera BiH
Crnadak i Hojt Ji: SAD jedan od glavnih partnera BiH

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je na sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Aziju Stejt departmenta Brajanom Hojtom Jiom istakao da su SAD jedan od glavnih spoljno-političkih partnera BiH, te zahvalio na dosadašnjoj podršci i pomoći u reformskom putu i evroatlantskim integracijama BiH.

Tokom sinoćnjeg sastanka Crnadak je posebno pozdravio odluku američkog Kongresa da usvoji zakon kojim se omogućuje da roba proizvedena u BiH ima povlašteni carinski tretman uvoza u SAD, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je upoznao sagovornika o dosadašnjem predsjedavanju BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope.

Ji je izrazio snažnu podršku evrointegracionom procesu BiH, te najavio saradnju sa EU u afirmativnom pristupu prema BiH i njenim evropskim aspiracijama.

On je naglasio da je vrijeme da se sprovedu očekivane reforme, primijene sve preuzete obaveze na evropskom putu, pristupi neophodnim izmjenama zakona, te učine dodatni napori s ciljem stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i privlačenja investicija.

Ji je pozdravio usvajanje Inicijalnog programa reformi i izrazio nadu u skoro usaglašavanje očekivanog mehanizma koordinacije.

Jedna od tema sastanka bila je i aktuelna inicijativa za održavanje referenduma u Republici Srpskoj o povjerenju u pravosudni sistem BiH, kao i nastavak strukturalnog dijaloga o pravosuđu, zakazan za 10. septembar.

Sagovornici su se saglasili da je postignuti Sporazum sa Iranom o nuklearnom programu veoma važan za cijeli svijet, te da je blagovremena primjena njegovih odredbi od suštinske važnosti za očuvanje ambijenta povjerenja i opredijeljenosti za dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije