BiH

Crnadak na konferenciji u Briselu

Crnadak na konferenciji u Briselu
Crnadak na konferenciji u Briselu

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak poručio je u Briselu da su dobrosusjedski i regionalni odnosi jedni od prioriteta Ministarstva na čijem je čelu.

Crnadak je učestvovao na konferenciji na visokom nivou o regionalnoj saradnji i proširenju na zapadnom Balkanu, koja je održana u okviru Dana regionalne saradnje, za koji je rekao da je važna konferencija za BiH.

Naglašena je namjera za još snažnijim povezivanjem unutar regiona, budući da je to važan faktor, kako za proces proširenja i nastavak političke stabilizacije, tako i za dalji ekonomski razvoj, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Konferencija je organizovana sa ciljem promocije regionalne saradnje i evropskih integracija zemalja regiona jugoistočne Evrope, a učestvovali su ministri inostranih poslova zemalja regiona.

Glavne teme konferencije bile su regionalni ekonomski razvoj i infrastrukturni projekti, te bezbjednost i globalna borba protiv terorizma.

Crnadak je učestvovao u panel diskusiji o proširenju EU i infrastrukturnom povezivanju u vezi sa takozvanim Berlinskim procesom i Bečkom konferencijom koja će biti održana u avgustu i kada će zvanično biti predstavljeni prioritetni projekti za infrastrukturni razvoj zapadnog Balkana i unapređenje prevoza ljudi i robe.

On je ukazao da je važno da podrška EU bude i politička i finansijska, te da su projekti usaglašeni na nedavnom sastanku premijera iz regiona, pažljivo odabrani i veoma značajni za BiH.

Crnadak je izrazio očekivanje da će 27. avgusta u nastavku Berlinskog procesa biti donesene važne odluke na polju infrastrukture, ali i iz oblasti daljeg tržišnog i energetskog povezivanja regiona.

Učesnike konferencije upoznao je i s političkim dešavanjima u BiH, te je još jednom istakao ogroman značaj novog evropskog pristupa, kao i spremnost novih vlasti na reforme.

Kada je riječ o podršci iz EU, Crnadak je i ovaj put zahvalio svima koji su doprinijeli da britansko-njemačka inicijativa preraste u zvaničan stav EU, te posebno naglasio da je novi pristup snažna podrška BiH, ali da uvažava i entitete i njihove nadležnosti.

U radu konferencije učestvovali su evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, generalni direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Kristijan Denijelson, članovi Evropskog parlamenta, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Goran Svilanović.

Dan regionalne saradnje inicirali su Savjet za regionalnu saradnju /RCC/, Predstavništvo savezne države Baden Virtemberg u EU i Evropski fond za Balkan /EFB/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije