BiH

Crnadak saslušan zbog odsustva sa sjednica Doma naroda, Komisija bez zaključka

Crnadak saslušan zbog odsustva sa sjednica Doma naroda, Komisija bez zaključka
Foto: Nedžad Uglješa | Crnadak saslušan zbog odsustva sa sjednica Doma naroda, Komisija bez zaključka

SARAJEVO - Istražna komisija Doma naroda BiH saslušala je Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH, ali nije usvojila nikakav zaključak.

Podsjećamo da su delegati u Domu naroda prije nekoliko mjeseci zatražili da Crnadak bude saslušan jer ne prisustvuje sjednicama ovog doma. Članovi Komisije su postavili bezbroj pitanja ministru, od toga na koji način se biraju ambasadori i konzuli, ima li Ministarstvo neke ingerencije, o nepostojećem zakonu o vanjskim poslovima, disciplinskim postupcima, skandalima i vanjskopolitičkoj strategiji.

Na kraju konkretnog zaključka nije bilo, mada je Ognjen Tadić (SDS), član Komisije, predlagao da se rad ovog ministarstva i ministra ocijeni pozitivnim.

Nakon što se Crnadak obratio članovima Komisije i upoznao ih da je za njih pripremio i dostavio obiman izvještaj o radu Ministarstva, sugerisao je da ipak odgovara na pitanja članova Komisije.

Nakon pitanja Bariše Čolaka (HDZ BiH), predsjedavajaćeg Komisije, i Tadića, koja su se odnosila na nepostojanje zakona o vanjskim poslovima i vanjskopolitičke strategije, Crnadak je rekao da je BiH jedina u regionu, ali i šire koja nema ovaj zakon, te da vjerovatno ovakav slučaj postoji još samo u nekim zemljama Afrike.

Mario Karamatić (HSS),  član Komisije, imao je nekoliko pitanja, a među njima i pitanje ingerencija Ministarstva kada su u pitanju smjene ili kažnjavanje ambasadora i konzula za neispunjavanje naloga ministra ili Ministarstva.

Crnadak je kao primjer naveo posljednji slučaj sa Mirsadom Čolaković, ambasadorom BiH u Holandiji, i  "otvaranjem pisama" članova Predsjedništva BiH, ali i neupućivanjem ministrovog pisma sudu u Hagu.

"Ovo je loš primjer", kazao je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije