BiH

Crnadak u Beču pozvao EU da podrži što više projekata u BiH

Crnadak u Beču pozvao EU da podrži što više projekata u BiH
Crnadak u Beču pozvao EU da podrži što više projekata u BiH

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ukazao je danas u Beču na značaj infrastrukturnih i energetskih projekata za koje je BiH dobila podršku EU, kao što je most u Gradišci, te pozvao EU da podrži što više sličnih projekata.

Učestvujući u radu Samita o zapadnom Balkanu, Crnadak je naglasio da most u Gradišci direktno doprinosi bržem povezivanju BiH i Republike Srpske sa EU.

Crnadak je pozvao EU da podrži što više sličnih projekata, s obzirom da je riječ o konkretnim i vidljivim efektima, od kojih veliki broj građana BiH ima neposredne koristi, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je zahvalio predstavnicima EU za političku i finansijsku podršku koju BiH dobija kroz novi evropski pristup i kroz takozvani berlinski proces.

Crnadak je naglasio da je od posebnog značaja to što je EU prihvatila BiH "onakvu kakva jeste", sa svim različitostima i specifičnostima, uvažavajući ulogu koju imaju Republika Srpska i Federacija BiH, kao i niži nivoi vlasti.

On je upoznao učesnike konferencije sa prioritetima u radu novog Savjeta ministara BiH, posebno naglašavajući segment ekonomije, borbu protiv korupcije i proces evropskih integracija, naglasivši da nova vlast u BiH funkcioniše na bazi striktnog poštovanja Ustava BiH i na principima kompromisa.

Crnadak je izrazio optimizam po pitanju evropske budućnosti, navodeći da očekuje da će pozitivni trendovi biti nastavljeni nakon aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanja inicijalnog programa reformi.

On je istakao da se proces pomirenja među narodima na zapadnom Balkanu mora nastaviti uporedo sa razvojem političkih, ekonomskih i diplomatskih odnosa, dodajući da je razvoj dobrosusjedskih odnosa između BiH, Srbije i Hrvatske od posebnog značaja za stabilnost regiona.

Crnadak je učesnike upoznao sa nedavnim pozitivnim primjerima saradnje BiH sa zemljama u regionu, kao što je potpisivanje Sporazuma o granici sa Crnom Gorom, dogovorene zajedničke infrastrukturne i diplomatske aktivnosti sa Srbijom, te potpisivanje Sporazuma o uzajamnim putovanjima državljana BiH i Albanije.

On je ocijenio da je inicijativa premijera Srbije Aleksandra Vučića da se u regionu obilježava zajednički dan sjećanja na sve žrtve u prethodnim ratovima dobronamjerna i iskrena i izrazio očekivanje da će zemlje regiona pronaći način da zajednički odaju počast svima koji su izgubili živote.

Crnadak je učestvovao u tematskom dijelu konferencije kojoj su, između ostalih, prisustvovali ministri inostranih poslova Austrije, NJemačke, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Albanije, te evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije