BiH

Čubrilović: Dejtonski sporazum temelj koji štiti srpski narod

Čubrilović: Dejtonski sporazum temelj koji štiti srpski narod
Foto: N.N. | Čubrilović: Dejtonski sporazum temelj koji štiti srpski naron

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas svim građanima Srpske i BiH 23 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglasivši da on, osim što je donio mir, predstavlja čvrst temelj koji štiti srpski narod u BiH i Republiku Srpsku.

"Na ovaj dan posebno se treba sjetiti svih koji su dali živote da bi mi danas živjeli ravnopravni i utemeljeni u institutcijama Republike Srpske", istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska danas slavi mir, ali i dan kada je potpisan Sporazum koji garantuje ravnopravnost i opstanak Srpske, saopšteno iz Narodne skupštine Republike Srpske.

"Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda, do danas se štite prava svih naroda i građana ove zemlje i garancija su njenog opstanka i daljeg razvoja", istakao je Čubrilović u čestitki.

On je naglasio da je upravo zbog toga Republika Srpska mnogo puta do sada potvrdila svoju posvećenost sprovođenju, poštovanju i očuvanju dejtonskih rješenja. "Za nas je Dejtonski sporazum trajna, pravna i politička kategorija", rekao je Čubrilović.

On je dodao da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske, te naglasio da Republika Srpska neće dozvoliti nikakvu nadogradnju Dejtona, niti bilo kakvu ustavnu reformu u BiH, jer čvrsto stoji iza toga da je Dejtonski sporazum dovoljan okvir za ravnopravnost i razvoj svih naroda i građana Republike Srpske i BiH.

Danas su se navršile 23 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovaj dan Republika Srpska obilježava kao republički praznik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije