BiH

Čubrilović: Egzodus sarajevskih Srba najveće etničko čišćenje poslije 'Oluje'

Čubrilović: Egzodus sarajevskih Srba najveće etničko čišćenje poslije 'Oluje'
Foto: Srna | Čubrilović: Egzodus sarajevskih Srba najveće etničko čišćenje poslije 'Oluje'
Srna

PALE - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da egzodus sarajevskih Srba predstavlja najveće etničko čišćenje poslije "Oluje" i Drugog svjetskog rata, prenosi "Srna".

Čubrilović je naglasio da treba njegovati sjećanje na ovaj tragičan događaj za srpski narod kako se tako nešto nikada više ne bi ponovilo.

Prema njegovim riječima, ljudi koji su poslije toliko žrtava i uporne borbe opstali na svojim ognjištima bili su prisiljeni da, zbog nepovjerenja u vlast koja dolazi na njihove prostore, napuste domove sa svojim mrtvima.

"Ne želimo da se ikome desi ono što se desilo srpskom narodu u Sarajevu. Od 157.000 Srba koliko ih je živjelo u Sarajevu sada su postali statistička greška, između ostalog, i zbog tog egzodusa", rekao je Čubrilović novinarima nakon posjete opštini Pale.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovaće u subotu na Sokocu i Palama obilježavanju 23 godine od egzodusa sarajevskih Srba.

Skupštinska delegacija, koju će činiti potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Jovičević i poslanici Nataša Kulašinac i Savo Vulić, prisustvovaće u 12.00 časova pomenu poginulim borcima i polaganju vijenaca na vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu.

Parastos poginulim borcima biće služen u 13.00 časova u Manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, a obraćanje zvaničnika i duhovno-umjetnički program uslijediće od 14.00 časova u Kulturnom centru Pale.

Ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 120.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, na Vojničko groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 3

SUNCE SIJA

Patriota RS Ništa nije bolje ni Bošnjacima iz Banja Luke,Prijedora Itd

trump

Smrdi su ocistili Smrde iz Sarajeva ima na you tube sve sto su Smrdi snimili. Laz je u dusi Smrda da sami sebe lazu

PATRIOTA RS

E najveća tragedija toga naroda i roditelja tih boraca je što je svaka vlast Republike Srpske od rata do danas samo krala a ti isti izbjeglice nesretnici su primorani da se liječe na Koševu gdje je i Krsmanović umro..... Znate li vi gospodo iz Banjaluke kako je Srbima sa Romanije moliti za pomoć po Sarajevu i ponižavati se pred istim onima koji su ih klali i proterali.... Bolje vam je da ćutite svi redom, politička bagro i kriminalci....

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije