BiH

Čubrilović: Izborni zakon BiH omogućava trgovanje mandatima

Čubrilović: Izborni zakon BiH omogućava trgovanje mandatima
Čubrilović: Izborni zakon BiH omogućava trgovanje mandatima

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da je neophodno da politički lideri u Republici Srpskoj i na nivou zajedničkih organa u BiH učine dodatne napore na jačanju povjerenja i postizanju konsenzusa u vezi sa usvajanjem reformskih zakona na koje su se obavezali prihvatajući agendu evropskih integracija.

U razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine OEBS-a, Čubrilović je istakao da je jedan od izraženih primjera nepovjerenja i opstrukcije u ispunjavanju preuzetih međunarodnih obaveze nedavno blokiranje donošenja zakona o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH, iako je to ugovorna obaveza prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Evropskoj investicionoj banci. 

On je naveo da je to onemogućilo nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. 

"Izraženo nefunkcionisanje zajedničkih organa vlasti na nivou BiH odraz je ličnih odnosa i nepovjerenja među političkim liderima, a što će imati negativne posljedice na privredu, razvoj i životni standard građana", rekao je Čubrilović i naglasio da takvo stanje ugrožava bezbjednost, stabilnost i put evropskih integracija. 

Čubrilović je ukazao na činjenicu da su prepreke bržeg napretka BiH na putu evropskih integracija pristrasan i neko egzistentan odnos predstavnika međunarodne zajednice u BiH, nefunkcionalnost zajedničkih organa, uključujući i pravosuđe koje nije uspjelo da se na adekvatan način suprotstavi korupciji koja je prisutna u svim sferama političkog i društvenog života, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske. 

On je ukazao na činjenicu da i Izborni zakon BiH omogućava političku korupciju i trgovanje poslaničkim mandatima, što otežava napredak i iscrpljuje i građane i političke subjekte koji svake druge godine učestvuju u izbornom procesu. 

Čubrilović je ocijenio da je ove probleme moguće riješiti objedinjavanjem opštih i lokalnih izbora i definisanjem da poslanički mandat pripada političkoj stranci, a ne pojedincu. 

On je naveo da je Narodna skupština Republike Srpske najfunkcionalniji parlament u BiH, te da nesmetano radi i donosi reformske zakone kako bi stvorila što je moguće povoljniji i konkurentniji ambijent za inostrano ulaganje, razvoj privrede i brži napredak na putu evropskih integracija. 

Tokom susreta bilo je riječi o političkoj, bezbjednosnoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, BiH i regionu i prepremama izvještaja predstvanika OEBS-a o stanju i ostvarenom napretku u BiH. 

Delegaciju Parlamentarne skupštine OEBS-a predvodili su potpredsjednik Parlamentarne skupštine i specijalni predstavnik za jugoistočnu Evropu Roberto Bateli, specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS-a Andreas Notel, a sastanku je prisustvovao i šef banjalučke kancelarije OEBS-a Dmitrij Jordanidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije