BiH

Čubrilović: Konačna potvrda neprofesionalnog rada pravosuđa BiH

Čubrilović: Konačna potvrda neprofesionalnog rada pravosuđa BiH
Foto: Ilustracija | Čubrilović: Konačna potvrda neprofesionalnog rada pravosuđa BiH

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je danas da je izricanje oslobađajuće presude bivšem komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću konačna potvrda neprofesionalnog, selektivnog i političkog rada pravosuđa BiH.

Čubrilović je istakao da je oslobađajuća presuda Oriću, uprkos brojnim svjedočenjima i iskazima o gnusnim zločinama jedinica pod njegovim vođstvom nad Srbima u Podrinju, poraz pravosuđa BiH i pokazatelj da pravde, kada je riječ o zločinima nad nedužnim srpskim civilima i vojnicima, nikada nije bilo, niti je može biti u ovako nakaradnom pravosudnom sistemu, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

"Sud BiH još jednom je pokazao da je sud za nepravdu, napravljen sa samo jednim ciljem - da amnestira odgovorne za zločine u bošnjačkom korpusu i da krivicu za protekli građanski rat adresira na samo jednu adresu - srpski narod u BiH. Ovo je još jedna uvreda za porodice srpskih žrtava i novi zločin nad tim žrtvama", rekao je Čubrilović.

On je dodao da je i ova presuda potvrdila tvrdnje zvaničnika i institucija Republike Srpske, kao i predstavnika boračkih organizacija i porodica žrtava u Srpskoj da pravosuđe BiH radi po političkim nalozima i da za njih srpske žrtve ne postoje.

"Zvjerstva nad Srbima Podrinja, stradanja nedužnih civila na kućnom pragu, video-snimci paljenja srpskih sela, stotine svjedočenja o ubistvima i klanjima Srba i patnja i bol porodica žrtava očito nisu bili dovoljni argumenti da pravosuđe BiH pogleda istini i pravdi u oči. Sve dok je tako ova zemlja ne može da očekuje povratak vjere u pravdu i bolju budućnost na ovim prostorima", zaključio je Čubrilović.

Orić i Muhić oslobođeni su danas u Sudu Bih po svim tačkama optužnice za počinjene zločine nad Srbima 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije