BiH

Čubrilović: NSRS će pravno i politički zaštiti imovinu Srpske

Čubrilović:  NSRS će pravno i politički zaštiti imovinu Srpske
Foto: Arhiva | Čubrilović: Ustavni sud BiH djeluje politički i suprotno Ustavu

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je Ustavni sud BiH, postupajući pristrasno u predmetu koji se odnosi na knjiženje vojne imovine koja se nalazi u Han Pijesku, pokazao da djeluje suprotno Ustavu i Dejtonskom sporazumu i da donosi političke, a ne pravne odluke koje nisu u skladu sa interesima i izraženom voljom naroda Republike Srpske.

"Sva imovina koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom, pripada Republici Srpskoj i niko nema pravo da donosi drugačije odluke", poručio je Čubrilović u pisanoj izjavi medijima.

On je istakao da će Narodna skupština Republika Srpske iskoristiti sva pravna i politička sredstva da zaštiti integritet, ustavni položaj, cjelovitost i imovinu Republike Srpske.

"Zajednički organi i institucije na nivou BiH, a posebno predstavnici Republike Srpske u njima, obavezni su da štite interese dvaju entiteta i svih konstitutivnih naroda i građana", istakao je Čubrilović.

On tvrdi da je neophodno uložiti dodatne napore kako bi se omogućila zaštita Ustava, pravnog poretka i nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH, uz međusobno poštovanje, toleranciju i saglasnost o svim pitanjima važnim za budućnost.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH, kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" u Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/ Srni je rečeno da nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije