BiH

Čubrilović: Ne odustajemo od 9. januara

Čubrilović: Ne odustajemo od 9. januara
Foto: N.N. | Čubrilović: Ne odustajemo od 9. januara
Fena

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da se nada da će Ustavni sud BiH prilikom ocjene ustvanosti Zakona o Danu RS donijeti pravnu, a ne kako je ustvrdio političku odluku.

Stav srpskih predstvanika vlasti u RS o tom prazniku je, naveo je, nepromjenjen te da je 9.januar praznik RS, iako, tvrdi, imaju u vidu različito tumačenje i politički pristup Ustavnog suda BiH kada je riječ o 1. martu i o 9. januaru.

Čubrilović je podsjetio da je skupštinski Odbor za ustavna pitanja formirao tim koji radi na pripremi odgovora na zahtjev Bošnjaka kojim se osporava Zakon o Danu RS.

I premijerka RS Željka Cvijanović je kazala da se u vezi s praznicima „već vodila bitka“.

"Kako neko nalazi način da atakuje na određene stvari i drugi nalaze način da ih odbane. Uvijek ćemo naći rješenje za 9.januar", kazala je ona.

Tvrdi i da bi umjesto o ovim bilo bolje da se svi bave temama koje se tiču izgradnje infrastrukturnih ili nekih drugih projekata.

Ustavni sud BiH produžio je do kraja ovog mjeseca rok za pripremu odgovora povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda RS za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS.

Tim koji je formiran u Narodnoj skupštini RS priprema odgovor koji će proslijediti tom sudu.

Deset delegata Vijeća naroda u zahtjevu podnesenom 25. januara traži od Ustavnog suda BiH da donese odluku da član Zakona o Danu RS, u kojem se navodi da "na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar se utvrđuje kao Dan RS" nije u skladu s Ustavom.

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva člana Kluba Hrvata.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije