BiH

Čubrilović: Opozicija dezinformiše javnost

Čubrilović: Opozicija dezinformiše javnost
Foto: NN | Čubrilović: Opozicija dezinformiše javnost

BANJALUKA – Poslanici opozicije dezinformisali su javnost tvrdnjama da su tačke koje su uvrštene u dnevni red po hitnom postupku uvršene na način suprotan Poslovniku o radu, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS.

Podsjećanja radi, poslanici opozicije su tvrdili da su odluke o zaduženju po hitnom postupku uvrštene u dnevni red mimo Poslovnika jer, kako su rekli, Poslovnik zabranjuje da se u dnevni red uvrštavaju odluke po hitnom postupku. Takođe, poslanici opozicije tvrde da su pojedini zakoni u dnevni red ušli mimo Poslovnika jer su u skupštinu ušli manje od 24 sata pred početak sjednice što je, kako tvde, takođe suprotno Poslovniku.

Čubrilović, pak, kaže da članovi 226 i 128 Poslovnika omogućavaju da odluke uđu u skupštinu po hitnoj proceduri, a takođe navodi da je prošlo više od 24 sata od prijedloga do uvrštavanja u dnevni red.

Čubrilović je, takođe, demantovao da je na sjednici Kolegija dao za pravo opoziciji da su odluke uvrštene u hitnoj proceduri mimo Poslovnika, pokazavši stenogram sa sjednice, gdje se govori o tome da je Čubrilović samo rekao da Klubovi mogu da reaguju kako oni žele.

Kako je rekao, ipak je najvažnije da su se poslanici opozicije vratili u skupštinske klupe i da se nisu odlučili na bojkot rada parlamenta, te da je cijeli slučaj prošao bez ozbiljnijih incidenata.

Što se tiče zloupotrebe kartice od strane poslanika opozicije, Čubrilović je rekao da je održana sjednica Kolegija i da je odlučeno da se ne ide u izricanje sankcija, iako se, kako je naveo, radi o ozbiljnom kršenju Poslovnika.

Čubrilović je naveo da je na izglasanom dnevnom redu 32 tačke, a da je prije početka sjednice dnevni red imao 31 tačku.

"Jeste možda malo neuobičajeno da je veći broj tačaka povučen i dodat na dnevni red ali to je stvar Vlade RS i vladajuće većine", rekao je on.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, pak, ostaje pri svim navodima opozicije o tome da su tri odluke o zaduženju po hitnom postupku donesene mimo Poslovnika.

On tvrdi da je Čubrilović isti član Poslovnika na 22. sjednici iskoristio da se s dnevnog reda skine jedna odluka, jedna informacija i jedna rezolucija, uz obrazloženje da se odluke ne mogu na dnevni red stavljati po hitnom postupku.

Čavić ističe da je tačno da je dio prijedloga zakona zaista upućen 24 sata prije početka sjednice, ali da je dio u dnevni red uvršten suprotno Poslovniku, odnosno u kraćem vremenskom periodu.

On je, osim ovog, iznio primjedbu da poslanici opozicije, koji pripremaju ustavnu apelaciju, nisu dobili zapisnik sa sjednice na kojoj nisu učestvovali jer ih je, kako tvrdi, policija naoružana kratkim cijevima spriječila da uđu u malu salu u kojoj je nastavljena sjednica.

Osim toga, Čavić navodi da se u zapisniku prešućuje činjenica o intervenciji policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije