BiH

Čubrilović: Ozbiljno ugrožena bezbjednost Srba na Kosmetu

Čubrilović: Ozbiljno ugrožena bezbjednost Srba na Kosmetu
Foto: N.N. | Čubrilović: Ozbiljno ugrožena bezbjednost Srba na Kosmetu

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je zabrinutost zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih snaga bezbjednosti u takozvanu vojsku Kosova, ističući da su ovim pogaženi svi međunarodni ugovori i Povelja UN i ozbiljno ugrožena bezbjednost srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

"Veoma smo razočarani činjenicom da svijet mirno gleda na nepoštovanje Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova. Ovo je očigledno kršenje međunarodnog prava, konvencija i dogovora kojim se garantuje bezbjednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", naveo je Čubrilović u pisanoj izjavi.

On je istakao da iskreno vjeruje da će Srbija uspjeti da očuva svoj pravni poredak i da zaštiti sve svoje građane na Kosovu i Metohiji i da spriječi svaki pokušaj narušavanja mira.

"Narod u Republici Srpskoj primio je sa razočaranjem ove vijesti i sa nevjericom posmatra kako Evropa i drugi međunarodni akteri i garanti sporazuma ćute na poteze Prištine", naveo je Čubrilović.

On podsjeća da su srpski zvaničnici u BiH u proteklom periodu i za manje, a nekada i izmišljene prekršaje bili rigidno sankcionisani zbog navodnog nepoštovanja jednog drugog međunarodnog akta - Dejtonskog sporazuma.

"Sa velikom pažnjom i zabrinutošću posmatramo dalji razvoj situacije", zaključio je Čubrilović.

Parlament samoproglašenog Kosova juče je odobrio nacrt zakona o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova, dok je Srbija zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije