BiH

Čubrilović: Poruke iz Hrvatske ne doprinose dobrosusjedskim odnosima

Čubrilović: Poruke iz Hrvatske ne doprinose dobrosusjedskim odnosima
Čubrilović: Poruke iz Hrvatske ne doprinose dobrosusjedskim odnosima

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izjavio je da "aktivnosti i poruke u Hrvatskoj, povodom obilježavanja 20 godina od vojno-policijske akcije "Oluja", u kojoj je poginulo više od 2.000 i protjerano više od 250.000 Srba, "ne doprinose pomirenju i uspostavljanju stabilnih i dobrosusjedskih odnosa".

Povodom zajedničkog obilježavanja 5. avgusta, Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, sutra kod Sremske Rače u organizaciji Vlade Republike Srbije i Republike Srpske, Čubrilović je naveo da je "ovo najbolja prilika da se izrazi počast svim žrtvama i zahvalnost svima onima koji su doprinijeli uspostavljanju mira i stvaranju uslova za slobodan život u okviru novostvorenih državnih kolektiviteta, u kojim narodi i svi građani, uz puno uvažavanje svojih istorijskih, nacionalnih, kulturnih i drugih interesa i potreba ostvaruju svoj puni identitet i subjektivitet".

Po njegovim riječima nijedan zločin na bilo kojoj strani ne smije ostati nekažnjen, što je elementarni osnov i uslov za istinsko pomirenje i normalizaciju u svim odnosima između naroda i njihovih državnih zajednica na ovim prostorima.

"Poseban značaj i dalje ima ispunjavanje obaveze i garancija stvarnog povratka izbjeglih i prognanih, obezbjeđivanje ravnopravnosti nacionalnih manjina i svih građana i brže rješavanje njihovih životnih potreba i interesa", navedeno je u saopštenju Nedeljka Čubrilovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije