BiH

Čubrilović: Smjena Vlade bi nas dovela u novu političku krizu

Čubrilović: Smjena Vlade bi nas dovela u novu političku krizu
Čubrilović: Smjena Vlade bi nas dovela u novu političku krizu

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da nije realno očekivati prekompoziciju vlasti u Srpskoj do 2018. godine.

"Svi koji žele i očekuju da preuzmu vlast u Republici Srpskoj trebalo bi da se spremaju za izbore naredne godine. Nije realno da se to sada dogodi, jer u izbornom procesu nisu predviđeni vanredni ili posebni izbori", rekao je Čubrilović za "Alternativnu televiziju".

On smatra da je neozbiljan i ne zavređuje pažnju prijedlog opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi Srpske, jer osim inicijative za smjenu nije predloženo nikakvo drugo rješenje.

"Smjena Vlade bi nas dovela u novu političku krizu. U ovoj situaciji ne bi trebalo da ulazimo u bilo kakve nepoznanice za Srpsku i odnose u BiH", kaže Čubrilović, koji je i potpredsjednik DNS-a.

Čubrilović je istakao da će poslanici DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske principijelno biti protiv usvajanja dnevnog reda posebne skupštinske sjednice na koji je uvršten prijedlog poslanika opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi Srpske.

"Mislim da bi trebalo sačuvati dignitet Narodne skupštine Republike Srpske i da ćemo se tako ponašati i na predstojećoj posebnoj sjednici. DNS će biti principijelno protiv usvajanja dnevnog reda", dodao je Čubrilović.

On je naveo da Vladu i bez posebne rasprave može da smijeni vladajuća većina, koja bi trebalo da razmatra rad ministara.

Čubrilović je naglasio da DNS podržava Vladu Republike Srpske i njenog predsjednika Željku Cvijanović.

"Niko nije u jednoj vladi nezamjenjiv, a DNS ima primjedbi na određene resore. Ima resora koji dobro rade, zatim kojima je potrebna pomoć, ali i koji loše rade. Ukoliko bi došlo do promjena u Vladi, one ne smiju biti kozmetičke, nego suštinske", rekao je Čubrilović.

On je ponovio da je geneza privatizacije Rudnika željezne rude "Ljubija" poznata javnosti i da o ovom pitanju godinama postoji različito mišljenje unutar vladajuće većine u Srpskoj.

"DNS je uvijek imao isti stav prema ovoj privatizaciji. Drugi dio vladajuće većine je pokušao da obezbijedi dovoljan broj glasova u Narodnoj skupštini Republike Srpske za privatizaciju, ali to nije ništa posebno i odluku o `Ljubiji` bi trebalo poštovati", kaže Čubrilović.

On je rekao da, ukoliko jedno pitanje može da sruši koaliciju političkih stranaka, onda ona ne bi trebalo ni da postoji.

Čubrilović je podsjetio da je DNS bio informisan o privatizaciji "Ljubije", ali da ministri ove stranke u Vladi Srpske nisu podržali ovaj proces na način kako je predlagano.

"Lidera DNS-a Marka Pavića iritirao je stav ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića da je Narodna skupština Republike Srpske pogriješila prilikom odluke o `Ljubiji`. Nije primjereno da ministar na ovakav način komentariše rad Skupštine i vjerujem da će se unutar koalicije SNSD, DNS i SP razgovarati o zahtjevu Pavića za Đokićevom smjenom", rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da će se i o stavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o ministru saobraćaja i veza Republike Srpske Neđi Trniniću razgovarati unutar vladajuće koalicije, ali da je sigurno da će DNS podržati svog ministra.

Čubrilović kaže da nema informaciju da se priprema privatizacija "Elektroprivrede Republike Srpske", te dodaje da, ukoliko bude takvih pokušaja, DNS ih neće podržati jer nije za prodaju prirodnih resursa Srpske.

On smatra da je došlo vrijeme da DNS na predstojećim izborima ima kandidata za jednu od vodećih funkcija u Republici Srpskoj i BiH, odnosno za predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH.

Čubrilović je ocijenio da je evidentna kriza vlasti na nivou BiH, za razliku od Republike Srpske u kojoj funkcionišu sve institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije