BiH

Čubrilović: Ustavni sud BiH odlukom priznao referendum u Srpskoj

Čubrilović: Ustavni sud BiH odlukom priznao referendum u Srpskoj
Čubrilović: Ustavni sud BiH odlukom priznao referendum u Srpskoj

BANJALUKA - Odluka Ustavnog suda BiH još uvijek zvanično nije dostaljena Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prema onome što je saopšteno za javnost sa sjednice Ustavnog suda BiH i što je objavljeno u medijima jasno je da je ova odluka još jedan politički atak usmjeren protiv Republike Srpske i volje njenih građana, a ne odluka zasnovana na pravnim argumentima i činjenicama, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

"Narodna skupština Republike Srpske je konstatovala da se na referendumu 677.771 građana Republike Srpske izjasnilo da  želi da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske, pa je odluka Ustavnog suda po zahtjevu člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića o poništavanju njihove demokratski izražene volje novi dokaz da se Ustavni sud stavlja u službu samo jedne politike i jednog naroda u BiH, ponašajući se kao naddržavni organ i jedan od rušilaca, a ne čuvara najvišeg opšteg pravnog akta države – Ustava", naglasio je Čubrilović.

On je naglasio da ne postoji ustavno-sudska instanca koja sudi na osnovu politike, a ne prava, koja ocjenjuje istorijske i političke činjenice i koja poništava demokratski izraženu volju naroda i ukida odluke dobijene najvišim demokratskim institutom izjašnjavanja, u ovom slučaju referendumom građana.

"Paradoksalno je da je Ustavni sud BiH, koji je ranije takođe po apelaciji lidera SDA,  Dan Republike proglasio neustavnim, a referendum zabranio - svojom najnovijom  odlukom priznao taj isti referendum, stavljajući njegov rezultat van snage. Ako rezultat nekog čina stavite van snage, to defakto znači da priznajete i sam čin", istakao je predsjednik Narodne skupštine RS.

On  je podsjetio da je je Ustavni sud BiH ranije neosnovano odbacio sve argumente Narodne skupštine iznesene u ovom sporu, pa i zahtjev za preispitivanje presude o Danu Republike Srpske, što je još jedan dokaz da taj sud služi samo jednoj politici i samo jednom viđenju BiH kao države.

"I ovom prilikom želim da naglasim da je jedino efikasno rješenje za zaustavljanje preglasavanje i neustavnog djelovanja Ustavnog suda BiH donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija i u kojem će se odluke donositi saglasnošću sudija iz sva tri naroda. Iskreno žalim što pojedini lideri u RS najvjerovatnije nisu shvatili zbog čega u 'Službenom glasniku Republike Srpske' nije objavljen Izvještaj Republičke komisije o rezultatu referenduma, iako se radi Ustavom Republike Srpske definisanoj procedure", rekao je on i dodao da to nije učinjeno zbog toga što je Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS pokrenuo proceduru povrede vitalnog nacionalnog interesa na ove akte Narodne skupštine. 

"Tek nakon odluke Ustavnog suda RS steći će se uslovi da Izvještaj  o rezultatu republičkog referenduma bude objavljen u 'Službenom glasniku Republike Srpske', ukoliko sud ne ospori navedene akte", zaključio je Čubrilović.. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije