BiH

Čubrilović: Za Republiku Srpsku dan nezavisnosti ne postoji

Čubrilović: Za Republiku Srpsku dan nezavisnosti ne postoji
Foto: N.N. | Čubrilović: Za Republiku Srpsku dan državnosti ne postoji

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo obilježavanje 1. marta koji se u Federaciji Bosne i Hercegovine praznuje kao dan nezavisnosti.

Čubrilović je poručio da Republika Srpska, njene institucije i srpski narod nikada neće prihvatiti proslavu 1. marta, jer su i referendum o otcjepljenju BiH od tadašnje države Jugoslavije, koji je održan 1992. godine protiv volje srpskog naroda i gnusno ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, bili uvod u tragičan ratni sukob.

"Republika Srpska i srpski narod slave 9. januar – dan proglašenja Republike Srpske, a praznujemo i datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan tragični ratni sukob. Ni jedan naš zakon ne poznaje 1. mart, a zakon o praznicima nikada nije donesen u Parlamentarnoj skupštini BiH, tako da za nas dan nezavisnosti BiH ne postoji", istakao je Čubrilović.

Čubrilović je naglasio da stalni pokušaji nametanja praznika u BiH, bez saglasnosti i volje srpskog naroda i zajedničkih organa i institucija, samo vode dodatnoj destabilizaciji zemlje i jačanju nepovjerenja.

"Datum koji je simbol podjela, preglasavanja, nametanja volje i tragičnog ubistva srpskog svata, a što je bilo uvod u kasnije krvave sukobe, Republika Srpska ne može i neće nikada da slavi", zaključio je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije