BiH

Čubrilović i Ferguson: NS RS jedini parlament u BiH sa funkcionalnom većinom

Čubrilović i Ferguson: NS RS jedini parlament u BiH sa funkcionalnom većinom
Foto: Narodna skupština RS | Čubrilović i Ferguson: NS RS jedini parlament u BiH sa funkcionalnom većinom

BANJALUKA – Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, razgovarao je danas, u svom kabinetu, sa ambasadorom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edvardom Fergusonom pri čemu su se saglasili da je NS RS jedini parlament u BiH koji ima funkcionalnu većinu, koji može nesmetano da radi i donosi neophodne zakone i druge akte.

Čubrilović je istakao da je Narodna skupština Republika Srpske pokazala jasnu opredijeljenost i odlučnost za donošenje reformskih zakona koji su neophodni na putu evropskih integracija i da redovno ispunjava sve obaveze iz svoje nadležnosti, kao najviši zakonodavni organ vlasti u Republici Srpskoj.

Čubrilović je izrazio očekivanje da će Komisija za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekta u Republici Srpskoj uskoro održati svoju drugu sjednici i da će uspjeti da definiše osnovne principe o nesmetanom djelovanju najvažnijih parlamentarnih stranaka, uvažavajući stavove i vlasti i opozicije.

Čubrilović je posebno istakao važnost postizanja dogovora o profesionalnom i izbalansiranom izvještavanju javnog radio-televizijskog servisa Republike Srpske, a u skladu sa zakonom i u interesu svih građana Republike Srpske.

Govoreći o ispunjavanju međunarodnih ugovornih obaveza, Čubrilović i Ferguson saglasili su se da je neophodno usvojiti zakon o akcizama u zajedničkim institucijama BiH kako bi se omogućio nastavak izgradnje infrastrukturnih projekata, veće investicije, zapošljavanje i ukupan razvoj.

Čubrilović je istakao da Narodna skupština Srpske aktivno djeluje na stvaranju uslova za napredak i bolju budućnost, uvažavajući vladavinu prava i osnovne demokratske principe podjele vlasti.

Predsjednik Skupštine RS i britanski ambasador razmijenili su mišljenja i o drugim aktuelnim političkim pitanjima u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije