BiH

Čubrilović podržao osnivanje srpskog memorijalno-istraživačkog centra

Čubrilović podržao osnivanje srpskog memorijalno-istraživačkog centra
Foto: Narodna skupština RS | Čubrilović podržao osnivanje srpskog memorijalno-istraživačkog centra

BANJALUKA – Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, sastao se danas sa predstavnicima Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941, koje je predvodio presjednik Udruženja, Dušan Bastašić sa kojima je razgovarao o radu udruženja, pripremama za obilježavanje godišnjice stradanja i stvaranju uslova za nesmetano funkcionisanje i rad udruženja.

Čubrilović je podržao je rad udruženja „Jadovno 1941“ i prihvatio poziv da 30. juna ove godine prisustvuje obilježavanju stradanja na Velebitu gdje su ustaše, za vrijeme Nezavisne države Hrvatske, mučki pobile više od 40 hiljada Srba, Jevreja i pripadnika drugih nacija i bacili ih u 32 kraške jame.

Dušan Bastašić, predsjednik udruženja „Jadovno 1941“,  upoznao je Čubrilovića sa aktivnostima na adaptaciji prostora koji je udruženju dodijelio grad Banjaluka, i pripremama za osnivanje srpskog memorijalnog centra koji će se, prvenstveno, baviti istraživanjem, dokumentovanjem i odavanjem pošte stradalim Srbima u toku Drugog svjetskog rata.

Kako je saopšteno iz Narodne skupštine RS, Čubrilović je obećao pomoć i izrazio podršku osnivanju i radu srpskog memorijalno-istraživačkog centra i njegovanju kulture sjećanja na srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata, kao i iz drugih ratova u kojima je stradao srpski narod, sa posebnom pažnjom na stradanje nevinih civila, žena, djece i staraca.

Čubrilović prihvatio je i poziv da, 26. aprila, u Narodnom pozorištu Republike Srpske, prisustvuje premijeri dugometražnog dokumentarnog filma „Krst nad jamom“, koji je pripremljen u produkciji udruženja „Jadovno 1941“.

Prema dokumentovanim podacima u komleksu logora smrti Nezavisne države Hrvatske, Gospić-Jadovno-Pag, na području Like, Velebita, podvelebitskog podgorja i ostrva Pag, ustaše su, na najsvirepiji način, usmrtile najmanje 40.123 žrtve, među kojima je bilo 38.010 Srba, 1.998 Jevreja, 88 Hrvata, 11 Slovenaca, devet muslimana, dva Mađara, dva Čeha, jedan Rus, jedan Rom i jedan Crnogorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije