BiH

Čubrilović: Tim za odbranu Dana Republike sprema odgovor na nova osporavanja

Čubrilović: Tim za odbranu Dana Republike sprema odgovor na nova osporavanja
Foto: Ilustracija | Čubrilović:Tim za odbranu Dana Republike sprema odgovor na nova osporavanja

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je formirao tim za pripremu odgovora na novi zahtjev bošnjačkih i hrvatskih delegata u Vijeću naroda da se Dan Republike proglasi neustavnim i istakao da referendum o 9. januaru nije derogirao raniju odluku Ustavnog suda BiH, kako se tvrdi u najnovijem zahtjevu.

On je rekao da će tim koji čine ugledni pravnici pripremiti odgovor i eventualno učešće predstavnika Narodne skupštine u javnoj raspravi pred Ustavnim sudom BiH.

Čubrilović je potvrdio da je u Narodnu skupštinu stigao zahtjev Ustavnog suda BiH da odgovori na zahtjev deset delegata iz Vijeća naroda koji osporavaju ustavnost 9. januara kao Dana Republike.

"Ponovo podnošenje zahtjeva predstavnika bošnjačkog naroda sa ciljem osporavanja prava Republike Srpske da donosi odluke o svojim praznicima ne vodi stabilizaciji prilika u BiH, nego nas vrti ukrug da se ne bismo mogli baviti suštinskim pitanjima koja su važna građanima", rekao je Čubrilović za današnji "EuroBlic".

Čubrilović je naglasio da Republika Srpska nikada neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike i istakao da se nikome ne može osporavati datum rođenja pa ni Srpskoj.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske odluku o Danu Republike Srpske donijela u skladu sa Ustavom Republike Srpske, što je potvrdio i Ustavni sud Republike Srpske koji je 22. decembra 2016. godine utvrdio da Zakonom o Danu Republike nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

"Nedvosmisleno je postojala pravna osnova i ustavna i zakonska za organizovanje i održavanje republičkog referenduma na osnovu kojeg je donesen Zakon o Danu Republike, a nesporno uporište za održavanje referenduma je u članu 70 i 77 Ustava Republike Srpske i u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi", pojasnio je Čubrilović.

Koordinator tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva 10 delegata u Vijeću naroda za oscjenu ustavnosti člana 2 (stav 1) Zakona o Danu Republike je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, a članovi tima Siniša Karan, Mile Dmičić, Željko Mirjanić, Darko Radić, Radomir Lukić.

Članovi tima su i narodni poslanici Dragan Čavić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo, ministri u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović i Lejla Rešić, advokat Jovan Čizmović, istoričar Željko Vujadinović i sekretar skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Dragana Marković.

Osam Bošnjaka i dva Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske ponovo su tužila Republiku Srpsku Ustavnom sudu BiH tražeći da se 9. januar - Dan Republike proglasi neustavnim, uz tvrdnju da je taj dan "odraz političke volje samo jednog naroda i da privileguje samo Srbe dok druge stavlja u diskriminirajući položaj".

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti, koji su Ustavnom sudu podnijeli 5. januara, oni optužuju vlasti Republike Srpske da su se direktno suprostavile i odbile da provedu ranije odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru.

Ocjenu ustavnosti zatražili su delegati Mujo Hadžiomerović, Muhamed Ibrahimbegović, Kemo Čamdžija, Anita Hodžić, Samir Baćevac, Kasim Salkić, Enes Suljkanović, Elvedin Hamzić, te Željko Stipić i Mijo Perkunić.

U svojim argumentima oni se pozivaju i na odluku Ustavnog suda BiH koji je po zahtjevu Bakira Izetbegovića donio odluku o privremenoj mjeri i naložio privremeno obustavljanje odluke o raspisivanju republičkog referenduma na osnovu čijih rezultata je Narodna skupština Republike Srpske 25. oktobra 2016. godine usvojila novi Zakon o Danu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije