BiH

Ćurguz: Pravosudni sistem BiH gubi svaki smisao

Ćurguz: Pravosudni sistem BiH gubi svaki smisao
Ćurguz: Pravosudni sistem BiH gubi svaki smisao

BANJALUKA - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz smatra da procesuiranje ratnih zločina nad Srbima treba zaustaviti dok se u BiH ne obavi kvalitetna reforma pravosudnog sistema i ne obezbijedi pravično suđenje.

Komentarišući oslobađajući presudu Okružnog suda u Bijeljini Neziru Merdžiću, optuženom za ratni zločin nad Srbima u Bratuncu 1992. godine, Ćurguz je za Srnu ocijenio da je ta odluka van svake pameti i da takva praksa može dodatno zakomplikovati situaciju u BiH.

"Kada je izvršeno toliko zločina nad Srbima u Podrinju, od kojih se samo nekoliko slučajeva procesuira, pa i oni završe oslobađajućom presudom, onda takav pravosudni sistem gubi svaki smisao", rekao je Ćurguz.

Osvrćući se na obrazloženje Sudskog vijeća da se Merdžića nije moglo osuditi na osnovu svjedočenja, u kojem se pominje po nadimku, Ćurguz navodi da postoji mnoštvo izrečenih presuda za Srbe, sa dugotrajnom robijom, zasnovanih upravo na takvim dokazima, odnosno svjedočenju jednog ili dva svjedoka bez ikakvog materijalnog dokaza.

Tužilaštvo je Merdžića teretilo da je učestvovao u ubistvu tri srpska civila u Bratuncu.

Sudsko vijeće ne spori da su 1. juna 1992. godine, u mjestu Glogova kod Bratunca iz zasjede ubijeni Radomir Milošević, Milovan Milanović i Miodrag Jokić, ali na osnovu ponuđenih dokaza nema osnova za sumnju da je Merdžić učestvovao u tom događaju.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mensur Džonlić napomenuo je da je Tužilaštvo kao dokaz ponudilo samo svjedočenje Samira Avdića, koje je dao tokom boravka u pritvorskoj jedinici suda, a u kome pominje optuženog samo po nadimku.

"S obzirom da procesni zakoni ne dozvoljavaju da se neko lice osudi na osnovu nadimka, Vijeće nije uzelo u obzir ovaj dokaz", naveo je Džonlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije