BiH

Cvijanović u Briselu: Prijetnje i politički pritisci preko pravosuđa BiH otežavaju reforme

Cvijanović u Briselu: Prijetnje i politički pritisci preko pravosuđa BiH otežavaju reforme
Cvijanović u Briselu: Prijetnje i politički pritisci preko pravosuđa BiH otežavaju reforme

BRISEL - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ukazala je na „opšti ambijent - bezbjednosne prijetnje i političke pritiske koji se vrše i preko pravosudnih institucija BiH, a koji dodatno otežavaju napore vlasti da sprovode reforme i dodatno remete unutrašnje odnose i započetu saradnju između različitih nivoa vlasti u BiH“.

Cvijanović je ovo rekla tokom sastanka u Briselu s komesarom za Evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, s kojim je razgovarala zajedno s predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem i presjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem.

Na sastanku je razgovarano o sprovođenju Reformske agende za BiH 2015.-2018., kao i saradnji svih nivoa vlasti u njenoj primjeni, saopšteno je iz Vlade RS.

Takođe, ukazano je na važnost i značaj što hitnijeg usvajanja mehanizma koordinacije, kao preduslova za dalje kretanje BiH na njenom evropskom putu.

Cvijanović je istakla da RS provodi Program reformi EU za BiH, te da će se mjere i aktivnosti iz Reformske agende naći i u dokumentu Ekonomska politika RS za 2016. godinu.

Premijerka RS je u razgovoru s komesarom Hanom istakla da se aktivnosti u oblasti javnih finansija, fiskalne konsolidacije, kao i ostalih segmenata sadržanih u Reformskoj agendi u RS odvijaju po planu i da se u predstojećem periodu očekuje usvajanje još nekoliko značajnih reformskih zakona.

Posebno je istakla da je Vlada RS opredijeljena da sprovodi reforme u fiskalnoj oblasti, u cilju jačanja odgovornosti finansijske discipline, suzbijanja sive ekonomije, rada na crno, a čime će se omogućiti veće zapošljavanje, fleksibilnost i produktivnost i investiranje u infrastrukturu.

Vlada RS sa socijalnim partnerima vodi intezivne razgovore o inoviranju radno-pravnog zakonodavstva i sprovodi druge mjere u cilju usklađivanja poslovanja na regionalnom planu.

S obzirom da su ekonomske reforme u nadležnosti entiteta, Cvijanović je dodala da vlade Republike Srpske i Federacije BiH imaju dobru saradnju i da zajednički preduzimaju aktivnosti na ujednačavanju i donošenju sličnih rješenja u ekonomskoj oblasti, saopšteno je iz Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije