BiH

Cvijanović: Budžet RS stabilan i funkcionalan

Cvijanović: Budžet RS stabilan i funkcionalan
Cvijanović: Budžet RS stabilan i funkcionalan

SARAJEVO - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je budžet Srpske apsolutno stabilan, funkcionalan i da izvršava sve svoje obaveze.

"U krajnjem slučaju građani su ti koji dobijaju redovno svoje plate i penzije, koji mogu da vide da su im renovirane i izgrađene desetine škola, građani znaju apsolutno da su građeni autoputevi, da se gradi autoput, da se realizuju dvije velike ogromne investicije, dva energetska objekta/dvije termoelektrane, svaka u vrijednosti više od 550 miliona evra", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je za sarajevsku TV1 napomenula da nije tačna konstatacija o kritičnoj ili rizično zaduženoj zemlji.

"Ako pogledate parametre po kojima se to mjeri ili kriterijume, onda ćete vidjeti da ne spadamo tu, a uporno se to priča. Dvije godine nakon preuzimanja vlasti imali smo najveći nivo zaposlenosti i najmanju stopu nezaposlenosti u Republici Srpskoj. Nakon toga je nastupila svjetska ekonomska kriza i to se definitivno odrazilo na tržište rada, sasvim prirodno, ali mi smo u toku prošle godine, u posljednjih godinu dana uspjeli da smanjimo nezaposlenost za 2,7 odsto", rekla je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, Vlada je uspjela da kreira programe koji su omogućili čak i neka zaposlenja sezonskog tipa, da bi oni koji nemaju mogućnosti ili uslove da rade cijelu godinu mogli bar da rade četiri, pet ili šest mjeseci u zavisnosti od poslova koji su bili tada ponuđeni. "To su velika dostignuća u ovako složenim vremenima", ističe Cvijanovićeva.

Premijer Srpske smatra da je vladajuća koalicija zajednički uspjela da u ovom mandatu dobro odradi svoj posao, uprkos teškim izazovima, svjetskoj ekonomskoj krizi, koja je ostavila mnogo traga na društvu, i poplavama koje su odnijele jedan godišnji budžet u Srpskoj.

"Ali smo nekako uspjeli da idemo u saniranje štete, da se uhvatimo u koštac sa problemima. Mi smo koalicija koja uprkos krizi nikada ništa nije smanjivala nego je ili zadržala prava ili ih povećavala", naglašava Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je vladajuća koalicija uspjela da poveća penzije i plate i da obezbijedi povećanje socijalnih davanja. "Uspjeli smo da sve to redovno isplaćujemo, da ne zaustavimo nijedan investicioni ciklus, da obezbijedimo realizaciju velikih projekata i da zadržimo potpunu stabilnost institucija i njihovo normalno funkcionisanje", precizirala je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, zahvaljujući dobrim mjerama ili odlukama Vlade da se finansira besplatna vještačka oplodnja rođeno je 420 beba u Srpskoj.

"Novac je izdvajan u vrijeme krize i za besplatne udžbenike za djecu prvog i drugog razreda, a od prvog do devetog razreda za višečlane porodice za odlikaše", navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je zadržana politika niskih troškova kada je riječ o studiranju. "Imate samo u Srpskoj da jedan student može da ima tri obroka dnevno za 2,5 KM i da može da provede cijeli mjesec dana u studentskom domu za 10 KM, a upisnina koju plaća za školovanje je tri do 12 puta jeftinija, ili niža u odnosu na cijelo naše okruženje", pojasnila je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, postoji cijeli niz nadležnosti koje su date Republici Srpskoj, koje ne želi da izgubi, a postojao je niz nadležnosti koje su izgubljene ili prenesene na nivo BiH.

"Objašnjenja koja su davana za određene reforme bile su: biće jeftinije, racionalnije, biće bolje, funkcionalnije i omogućićemo na taj način određenu koheziju na unutrašnjem planu. Kad sagledate sve te reforme i vidite da su stvari koje su prenesena na BiH nivo, onda shvatite da niti je išta funkcionalnije, niti je bolje, niti je efikasnije, a na žalost nije ni doprinijelo tome da se pojača neka kohezija na unutaršnjem planu", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila žaljenje što u političkom Sarajevu nije bilo dovoljno razumijevanja za neke dobre inicijative koje su postojale, a koje su dijelom i inicirane u Republici Srpskoj i koje bi dovele do nekih drugačijih pozicija.

"Jako mi je žao što nije prepoznata velika šansa da se u BiH definiše mehanizam koordinacije koji se vodi kao nešto što je stvar koju moramo da riješimo da bismo se kretali dalje na evropskom putu. Ja doživljavam mehanizam koordinacije daleko većim i daleko moćnijim mehanizmom, nego što je mehanizam koji će nam omogućiti da ispunjavamo svoje evropske obaveze", precizirala je premijer Srpske.

Kada je riječ o reformi poslovne registracije u Srpskoj, Cvijanovićeva kaže da je sada moguće uspostaviti firmu za tri dana, po jednošalterskom principu.

"Odete na jedno mjesto i tamo predate dokumente, ne idete u jedanaest institucija, pa onda to uradite za 100, 150 KM a ne za 1.500 ili 2.000 KM kao ranije, te sa nula osnivačkog kapitala, umjesto 2.000 KM kao ranije. Zahvaljujući tome imamo 60 odsto više registrovanih firmi u periodu nakon što smo proveli tu reformu u odnosu na period prije toga", navodi premijer Srpske.

Cvijanovićeva ocijenjuje da prava bošnjačkih povratnika u Srpskoj nisu ugrožena. "Ako se Bošnjaci nalaze u određenim prostorima, selima, mjesnim zajednicama, gradovima da li je ikada i jedan od tih gradova, mjesnih zajednica, sela, bio izostavljen iz intervencija Vlade? Nije. Sve što se radilo u infrastrukturnom smislu radilo se i tamo", ističe Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da ne postoje formalne prepreke za povratak, ni za vraćanje imovine. "Govorim o pravu na život negdje, neometano da vas niko ne uznemirava. Mislim da tako nešto postoji. Ne postoje formalne prepreke niti za povratak niti za vraćanje imovine, kao što znate u Srpskoj ta procedura je puno ranije urađena nego na drugim mjestima i sa puno manje problematičnih stvari", podsjetila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije