BiH

Cvijanović: Cilj stabilna i prosperitetna RS

Cvijanović: Cilj stabilna i prosperitetna RS
Cvijanović: Cilj stabilna i prosperitetna RS

BANJALUKA - Mandatar za sastav Vlade RS Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da je cilj i zadatak nove Vlade da Srpska bude jaka, stabilna, prosperitetna i demokratska, sa očuvanim nadležnostima koje su joj date Dejtonskim sporazumom i sa institucionalnim kapacitetom koji će moći da odgovori na potrebe svih njenih građana.

"Vlada morati odgovoriti na brojne izazove, rješavati mnoge probleme, raditi paralelno na institucionalnom jačanju Republike Srpske i njene političke i ekonomske pozicije", rekla je Cvijanovićeva predstavljajući ekspoze poslanicima u parlamentu Srpske.

Ona je podsjetila da je prilikom sastavljanja prethodne Vlade rekla da će Vlada sistemske mjere kombinovati sa kratkoročnim.

"To smo i činili, kako u oblasti poljoprivrede stvarajući uslove za stimulisanje domaće proizvodnje, otkupa domaćih proizvoda i prerađivačke aktivnosti, tako i u oblasti privrede u širem smislu u cilju očuvanja postojećih ili otvaranja novih radnih mjesta", kaže Cvijanovićeva. 

Prema njenim riječima, malo ko je pominjao da je Srpska jedina u regiji smanjila nezaposlenost i povećala zaposlenost. 

"Znamo da to nije dovoljno, ali znamo i koliko je važan svaki pomak, ma kako se malim činio. Malo ko je pominjao i da smo, za razliku od našeg okruženja, sveli davanja u poljoprivredi na tekuće obaveze, a izmirili sva dugovanja iz prethodnih godina", navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će i nova Vlada nastaviti sa takvom podrškom, ali da će biti sve više sistemskog, a sve manje interventnog karaktera.

Cvijanovićeva je napomenula da je, uprkos ekonomskoj krizi, Vlada nastavila realizaciju planiranih i započetih projekata izgradnje saobraćajne infrastrukture, energetskih objekata, studentskih domova, vrtića, škola, fakulteta, te da je obezbijedila informatičku opremu za škole, bolje materijalne uslove za rad policije. Cvijanovićeva napominje da će takav biti i odnos nove Vlade. 

Mandatar za sastav Vlade Srpske istakla je da su povećane plate i penzije, a da pri tom nije ugroženo funkcionisanje budžeta, niti da se ušlo u grupu visokozaduženih ili rizično zaduženih zemalja. 

"Ukupno povećanje penzija koje je obezbijedila Vlada koju sam vodila iznosiće od januarske penzije 10,5 odsto, a povećanje smo vršili u nekoliko koraka, upravo vodeći računa da ne ugrozimo cjelokupan sistem. Dalje poboljšanje materijalnog statusa penzionera ostaje cilj i nove Vlade", kaže Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su povećane porodične i lične invalidnine i obezbijeđeno veće zapošljavanje djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, a da će tako nastaviti i nova Vlada. 

"Uspjeli smo da, uprkos krizi, privedemo kraju i program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida", navodi Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da su zadržani najniži troškovi studiranja u odnosu na regiju, pri čemu su troškovi školarine, smještaja i ishrane studenata u Republici Srpskoj višestruko niži u odnosu na okruženje, što će ostati opredjeljenje Srpske i u narednom periodu. 

Cvijanovićeva kaže da je početkom ove godine obezbijeđeno rasterećenje privrede uvođenjem neoporezivog dijela dohotka, defiskalizacijom malih preduzetnika, a dodatno rasterećenje planirano je već u 2015. godini. 

"Intervenisali smo u privrednoj sferi i kad je riječ o očuvanju ili reaktiviranju radnih mjesta, kao što je to slučaj sa fabrikom `Birač-Alumina`, RAOP, `Tehnički remont` Batunac ili `Fabrika duvana` Banjaluka. Uspostavili smo najmoderniju i najbržu registraciju privrednih subjekata u regiji, a ostaje da se riješi pitanje otvaranja novih firmi u slučaju neizmirenih obaveza u ranijem preduzeću", podsjeća Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Vlada bila prva u regiji koja je nakon katastrofalne poplave, koja je "odnijela" godišnji budžet, obezbijedila konkretnu pomoć stanovništvu i privredi. 

"Više od 80 miliona KM dato je poplavljenim domaćinstvima putem platnih kartica u okviru programa `Obnova Srpske`, a model pomoći koji je uključio Vladu, odnosno Fond solidarnosti, privredne subjekte, banke i poplavljeno stanovništvo, mnogi su okarakterisali kao najbolji. Prvi smo donijeli i set mjera za pomoć privredi", kaže mandatar za sastav Vlade Srpske. 

Ona je u ekspozeu navela da je Republika Srpska u 2013. godini zabilježila rast realnog BDP-a od 1,9 odsto, a u ovoj godini ostvariće rast oko jedan odsto, bez obzira na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku.

Cvijanovićeva je naglasila da spoljnotrgovinska razmjena ima stalnu tendenciju rasta.

Ona je upozorila da nezaposlenost ostaje veliki problem, iako broj nezaposlenih ima opadajući trend.

"Anketna stopa nezaposlenosti u ovoj godini iznosi 25,7 odsto, što je za 1,3 odsto manje u odnosu na 2013. godinu, a prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, stopa nezaposlenosti nastaviće da se smanjuje", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je prosječna plata u od januara do septembra ove godine veća za dva odsto u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u 2013. godini. 

"Povećanje plata zabilježeno je u svim oblastima izuzev građevinarstva, finansijskih djelatnosti i osiguranja", zaključila je Cvijanovićeva.   

Podrškom privredi do njenog rasterećenja

Politika podrške privredi ima za cilj njeno rasterećenje, stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje i reformu tržišta rada, što će omogućiti veće zapošljavanje i veći privredni rast, koji je osnova za bolji životni standard građana, istakla je mandatar za sastav Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

"Svjesni smo da će provođenje mjera za oporavak i novi rast privrede biti najvažniji i najteži zadatak nove vlade. Bez privrednog rasta dugoročno nećemo uspjeti u potpunosti konsolidovati javne finansije, niti provesti reformu javnog sektora", rekla je Cvijanovićeva predstavljajući danas ekspoze poslanicima u parlamentu Srpske.

Ona je naglasila da će osnovne mjere za oporavak privrede i podsticaj privrednog rasta biti realizovane stimulativnom poreskom politikom, rasterećenjem i poboljšanjem likvidnosti privrede.

"Mjere će biti realizovane i javnim investicijama, reformom tržišta rada, poboljšanjem ekonomskog i socijalnog položaja radnika, unapređenjem stečajnog postupka i politike u poljoprivredi", pojasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u okviru podrške privredi, Vlada će i u 2015. godini zadržati stimulativnu poresku politiku, odnosno najniže poreske stope u domenu direktnog oporezivanja imovine i dohodaka građana i privrednih subjekata.

"Rasterećenje privrede provešćemo prvenstveno kroz rasterećenje obaveza za rad za novozaposlene radnike na određeni vremenski period. Očekujemo da će ovo motivisati preduzeća da zaposle nove radnike, uz smanjenje obaveza prema Republici za novozaposlene", kaže Cvijanovićeva.

Ona je navela da će u 2015. godini Vlada realizovati projekat uspostavljanja registra svih "parafiskalnih" davanja, koji je započet u ovoj godini, a obustavljen zbog poplava.

"U registru ćemo evidentirati sva davanja koja su regulisana zakonima i drugim propisima, a predstavljaju prihod budžeta Republike, opština i gradova, fondova i drugih korisnika javnih prihoda", dodala je Cvijanovićeva.

Ona kaže da će s obzirom da je značajan broj privrednih subjekata u ovoj godini podnio zahtjev za izmirenje ukupnog poreskog duga do kraja godine, uz zakonsku mogućnost otpisa obračunate kamate, biti izmijenjen Zakon o posebnim načinima izmirenja poreskog duga kako bi privrednim subjektima ostavili ovu mogućnost i u prvom polugodištu 2015. godine.

"Donijećemo i zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza, u kome ćemo jasno precizirati rokove plaćanja obaveza, kako bi poboljšali likvidnost privrede. Sa istim ciljem, provodićemo i Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, čija je primjena zbog zahtjevnih pripremnih aktivnosti izostala u 2014. godini", kaže Cvijanovićeva.

Ona je navela da će Vlada Srpske, posredstvom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pokrenuti inicijativu za izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost, s ciljem produženja roka za plaćanje PDV-a, u skladu sa zahtjevima poslovne zajednice.

Cvijanovićeva je precizirala da će energetski sektor nastaviti da bude jedna od ključnih poluga ekonomsko-privrednog razvoja Republike Srpske.

"S toga će Vlada pružati kontinuranu podršku realizaciji započetih energetskih projekata. Izgradnja TE 'Stanari' i planirana izgradnja TE 'Ugljevik' tri trenutno predstavljaju najveće investicije u regionu", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da će se nastaviti i sa realizacijom započetih projekata u oblasti hidroenergetike, poput izgradnje HE Mrsovo, HE Dabar, HE Ulog i Bočac dva.

"Samo u 2015. godini realno je očekivati završetak izgradnje oko 12 malih hidroelektrana i početak izgradnje još najmanje njih 10. U sferi ostalih obnovljivih izvora energije, u narednom periodu, pustićemo u funkciju prvi vjetropark u Republici Srpkoj - Vjetropark Trusina", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će u oblasti saobraćajne infrstrukture, uz izgrađeni autoput Banjaluka – Gradiška, biti završena i izgradnja autoputa Banjaluka – Doboj.

"To su dva prioritetna pravca u okviru projekta `Izgradnje mreže autoputeva u Republici Srpskoj` koji nas povezuju sa evropskim koridorima, odnosno sa zapadom i jugoistokom Evrope. Naš cilj ostaje izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške, ali taj projekat zavisi od Hrvatske, odnosno njene upućenosti na sredstva EU", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će se raditi i na izgradnji autoputa na Koridoru Pet ce, koji je jedan od najvažnijih projekata saobraćajne infrastrukture u Jugoistočnoj Evropi.

"U okviru projekta izgradnje mreže autoputeva u Republici Srpskoj, vode se pregovori sa kineskim partnerima za izgradnju autoputa na dionici Glamočani - Banjaluka - Mrkonjić Grad - Mlinište čime se obezbjeđuje nastavak autoputa Gradiška - Banjaluka u pravcu juga", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u okviru ključnih kapitalnih investicija u zdravstvenom sektoru nastaviće se projekat rekonstrukcije i opremanja Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banjaluka i obezbjediti sredstava za realizaciju projekta izgradnje bolnice u Doboju i Istočnom Sarajevu, te rekonstrukcija i sanacija bolnica u Zvorniku, Prijedoru i Trebinju.

U oblasti rada i zapošljavanja, navodi Cvijanovićeva, Vlada će dijalogom i saradnjom sa socijalnim partnerima raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za privređivanje, unapređenje kolektivnog pregovaranja, ostvarivanje i zaštitu prava zaposlenih konvencionalnim i alternativnim metodama rješavanja sporova.

"Vlada će `voditi bitku` za svako radno mjesto kroz programe podrške privredi ili kreativnije programe zapošljavanja kako bi sredstva namijenjena za ovu svrhu imala jasno preciziran cilj", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će Vlada u saradnji sa Savezom sindikata i Unijom udruženja poslodavaca aktivno raditi na povećanju najniže cijene rada, s ciljem poboljšanja ekonomskog i socijalnog položaja radnika.

Cvijanovićeva u ekspozeu navodi da će biti izvršeno reformisanje i inoviranje pravnog okvira uređenja oblasti rada. "Izradićemo i novi zakona o državnim službenicima, kako bi se postigla veća efikasnost i odgovornost admnistracije, ali i veća fleksibilnost, između ostalog, i kad je riječ o premještaju i mobilnosti kadrova", ističe Cvijanovićeva.

"Uvešćemo i institut bruto plate, kako bi motivisali i podstakli radnike da se brinu za svoju bruto platu, odnosno, da budu zainteresovani i za uplatu doprinosa, jer će im to biti osnovica za obračun penzije, kada ispune uslove za penzionisanje", naglašava ona.

Prema njenim riječima, u cilju utvrđivanja realne ponude radne snage na tržištu rada, biće obezbijeđeno da se evidencije nezaposlenih lica iz Zavoda za zapošljavanje, koji su na evidenciji zbog zdravstvenog osiguranja, vode u Fondu zdravstvenog osiguranja, jer ne čine aktivnu ponudu radne snage.

"Donijećemo novi zakon o stečajnom postupku, kojim će se na drugačiji i efikasniji način urediti kontrola i nadzor nad radom stečajnih upravnika, a u cilju obezbjeđenja uslova za stvaranje dobrog poslovnog ambijenta i efikasnije sprovođenje stečajnog postupka, kao i efikasnije reorganizacije privrednih društava i transparentnijeg namirenja stečajnih povjerilaca", kaže Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da će u okviru sektorskih politika Vlade, poljoprivreda biti u vrhu prioriteta i biće u funkciji razvoja privrede, zbog mogućnosti da se kroz poljoprivrednu proizvodnju najbrže i najefikasnije iskoriste raspoloživi prirodni resursi, stvori nova vrijednost i sirovinska osnova za razvoj industrije i drugih privrednih grana, ali i zato što se kroz razvoj poljoprivrede doprinosi razvoju ruralnih područja.

"Razvoj sektora poljoprivrede vidimo kroz obezbjeđenje stabilnosti dohotka i povećanje obima, produktivnosti, stepena tržišnosti i finalizacije poljoprivredne proizvodnje, oslanjanje na održivo korišćenje prirodnih resursa, i uravnotežen ruralni razvoj", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će u toku 2015. godine u skladu sa budućim planom razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2015 - 2020. godine, definisati i višegodišnji budžetski okvir za realizaciju mjera finansijske podrške agrarnom i ruralnom razvoju donošenjem zakona o podsticajima, kojim se utvrđuju glavni pravci usmjeravanja sredstava podrške.

Poboljšati efikasnost rada javnog sektora

Mandatar za sastav Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je potrebno značajno poboljšati efikasnost rada javnog sektora, a da su problemi naročito izraženi u pravosuđu i drugim institucijama koje se bave imovinskim i ugovornim odnosima u privredi.

"Reforma javnog sektora podrazumijeva uspostavljanje efikasnije i efektivnije javne uprave, što dovodi do ušteda u javnoj potrošnji, a time i bolje alokacije javnih sredstava", rekla je Cvijanovićeva predstavljajući ekspoze poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema njenim riječima, dugoročni privredni napredak nije moguć ni bez podizanja kvaliteta obrazovanja, od osnovne škole do doktorskih studija, a visok stepen neefikasnosti postoji u radu pojedinih javnih preduzeća.

"Efikasnost javnog sektora može se poboljšati, ili smanjenjem troškova, ili povećanjem kvaliteta i obima javnih usluga, a oboje je važno za uspjeh fiskalne konsolidacije u svakoj zemlji. Od reforme javnog sektora zavisi unapređenje privrednog ambijenta, jer bez efikasnih administrativnih i pravosudnih organa i dobrog obrazovanja, nije moguć ni privredni, ni društveni napredak", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će reformom javnog sektora biti obuhvaćene Vlada i republičke uprave, lokalne samouprave, javna preduzeća, zdravstveni sektor, finansijski sektor, pravosuđe i borba protiv kriminala i korupcije, obrazovanje, te politike u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja i boračko-invalidske zaštite.

"Naš cilj je reforma Vlade i republičke uprave i bolje pozicioniranje resora koji će efikasnije i brže reagovati i djelovati u pojedinim oblastima. Time će se izvršiti bolja alokacija resursa u javnom sektoru, ukinuti nefunkcionalne agencije i upravne organizacije, a ujedno formirati resori Vlade koji će biti direktnije vezani za oblasti koje su prioritet njenog djelovanja", kaže Cvijanovićeva i napominje da je potrebno uspostavljanje efikasne i profesionalne administracije, koja je u službi građana i privrede.

Ona je naglasila da će biti sačinjena analiza i izvršena klasifikacija radnih mjesta u strukturama državne službe, sačinjeni standardizovani opisi poslova svakog radnog mjesta i sa tim usklađena sistematizacija, ojačani kapaciteti za upravljanje ljudskim potencijalima u svim organima, te biti unaprijeđen rad upravne inspekcije.

Ona je navela da će u 2015. godini Vlada pristupiti izradi novog strateškog razvojnog dokumenta koji će definisati pravce razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj u periodu 2016-2020. godine.

"Vizija razvoja podrazumijevaće uspostavljanje višetipskog koncepta lokalne samouprave, ispitivanje mogućnosti za dalju funkcionalnu decentralizaciju, razvijanje mehanizama među opštinske saradnje, te jačanje uloge mjesnih zajednica u lokalnoj samoupravi", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona ističe da će biti izrađena i sveobuhvatna analizu teritorijalne organizacije Srpske, naročito imajući u vidu rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine i inicijative za osnivanje novih jedinica lokalne samouprave.

Cvijanovićeva je napomenula da se reformom javnih preduzeća žele uspostaviti profitabilni subjekti, uz punu odgovornost organa upravljanja za postignute rezultate.

Ona kaže da će se reformom u zdravstvenom sektoru uspostaviti daleko jači sistem odgovornosti u svakoj zdravstvenoj ustanovi, gdje svaki osnivač ustanove i njen rukovodilac snose punu odgovornost za njeno poslovanje, ne umanjujući kvalitet usluge osiguranika.

"U cilju obezbjeđenja dodatnih sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite, Vlada je dala podršku izdvajanju dijela sredstava iz akciza na duvan i alkohol, kao štetnih proizvoda koji višestruko povećavaju rizik zdravstvenog osiguranja, na čemu će insistirati i u 2015. godini, jer je donošenje ovih zakonskih rješenja u nadležnosti zajedničkih institucija BiH", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ujedno, kaže Cvijanovićeva, Vlada Srpske će insistirati na povećanju obuhvata stanovništva obaveznim zdravstvenim osiguranjem, prvenstveno kroz stavljanje u vezu subvencija u poljoprivredi sa uplatom doprinosa.

Ona je istakla da je u 2015. godini cilj uvođenje trezorskog sistema poslovanja u zdravstveni sektor da bi se omogućila bolja kontrola trošenja sredstava.

"Bolnički sektor će biti uveden u trezorski sistem prosredstvom resornog ministarstva, a domovi zdravlja biće uvezani posredstvom trezora jedinica lokalne samouprave, da bi svaki nivo vlasti preuzeo punu odgovornost za fiskalnu održivost sistema kojim upravlja", precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će reforma Fonda zdravstvenog osiguranja, te restrukturisanje njegovih obaveza, uz iznalaženje načina za dodatne uštede, biti politika Vlade u 2015. godini.

"U okviru reforme finansijskog sektora razmotriće se objedinjavanje nadzora finansijskog sektora sa ciljem efikasnijih kontrola od jednog nadzornog organa umjesto sadašnja tri na ukupnom finansijskom sektoru, te raditi na poboljšanje propisa", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona ističe da će biti izrađen novi zakon o bankama koristeći preporuke Bazelskog komiteta i međunarodnih finansijskih institucija, te direktive EU.

"U izradi propisa, posebnu pažnju ćemo usmjeriti na upravljanje rizicima bankarskog poslovanja, jačanje kontrolne funkcije Agencije za bankarstvo Srpske, sa akcentom na razvijanje posebnog režima sistemske i konsolidovane supervizije", kaže Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će se radi eliminisanja loše aktive, raditi na stvaranju zakonske pretpostavke za restrukturisanje problematičnih kredita, te prodaju i prenos potraživanja po kreditima na druga pravna lica.

"Radićemo na usvajanju izmjena Zakona o investicionim fondovima, koji će obezbijediti preduslove za transformaciju zatvorenih investicionih fondova i afirmisanje industrije investicionih fondova u skladu sa međunarodnom praksom", zaključila je Cvijanovićeva.

Definisati strategije razvoja IRB-a

Mandatar za sastav Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će Vlada definisati strategije razvoja Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda Srpske, da bi ove institucije još jasnije bile pozicionirane kao glavni oslonci privrednog razvoja Republike Srpske.

"Dodatno ćemo razvijati sektor osiguranja i izraditi propise za postepenu liberalizaciju cijena u obaveznim osiguranjima u saobraćaju i izmijeniti Zakon o društvima za osiguranje", rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci,  predstavljajući ekspoze u parlamentu Srpske.

Ona je istakla da će Vlada Republike Srpske, u okviru strukturalnog dijaloga, i u narednom periodu insistirati na redefinisanju mjesta i uloge Suda i Tužilaštva BiH, kao i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, posebno vodeći računa o ustavnom uređenju i nadležnostima Republike Srpske.

"S ciljem uspostavljanja i jačanja vladavine prava u narednom periodu, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije imaće primarnu ulogu, jačanjem pretpostavki za nesmetan rad tužilaštva i svih institucija zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da obrazovanje ima ključnu ulogu u razvoju svakog društva i zato će imati posebno istaknuto mjesto u radu Vlade Republike Srpske.

"Treba ga posmatrati kao cjelinu, tako da samo cjelovita reforma obrazovnog sistema može donijeti uspješne rezultate. Međutim, za takvu reformu nije dovoljan samo angažman Vlade, već šire društvene zajednice", rekla je Cvijanovićeva.

Mandatar za sastav Vlade Republike Srpske  je najavila da će se raditi na donošenju novog zakona o visokom obrazovanju, koji će još više približiti visoko obrazovanje evropskom i vratiti ga na kolosijek uspješnih i provjerenih vrijednosti.

Govoreći o politikama u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, Cvijanovićeva je navela da se situacija postepeno poboljšava, ali da i dalje nije zadovoljavajuća.

"Uočavaju se pozitivni trendovi u strukturi penzija, jer se povećava procenat korisnika starosne, a smanjuje procenat korisnika invalidske penzije, zatim smanjuje broj priznatih prava u jednoj godini, naročito broj invalidskih penzija, i postepeno se povećava efektivna starost korisnika starosne penzije na dan ostvarivanja prava", pojasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, iako su dosadašnje reforme imale pozitivne efekte u smislu usporavanja rasta broja korisnika prava, penzioni sistem i dalje je ranjiv, jer najvažniji indikator sistema, odnosno odnos broja osiguranika prema broju korisnika prava i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, prvenstveno kao posljedica demografskih kretanja, te sive ekonomije i rada na crno.

"Vlada će ovom pitanju u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će u oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata, Vlada obezbijediti redovnost isplate ličnih i porodičnih invalidnina, godišnjeg i mjesečnog boračkog dodatka, te naknade odlikovanom borcu, i u skladu sa raspoloživim sredstvima, obezbijediti rast osnovice za obračun ličnih i porodičnih invalidnina.

"Vlada će izvršiti isplatu preostalih nepovratnih novčanih sredstava, a u prvoj polovini 2015. godine završiti zbrinjavanje dodjelom stambenih jedinica. Nakon toga, Vlada će, u skladu sa finansijskim mogućnostima i na osnovu dogovora sa ovim kategorijama, nastaviti aktivnosti na njihovom stambenom zbrinjavanju, što se odnosi na one koji nisu bili obuhvaćeni ovim programom, a ispunjavaju potrebne uslove", najavila je Cvijanovićeva.

Ona kaže da će boračke kategorije i civilne žrtve rata i dalje uživati punu podršku Vlade kada je riječ o zakonom predviđenim davanjima, stambenom zbrinjavanju ili njihovim programskim aktivnostima.

"Vlada će, u saradnji sa Boračkom organizacijom i udruženjima proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata, raditi na izradi programa za zapošljavanje boračkih kategorija", zaključila je Cvijanovićeva.

Fiskalna konsolidacija za razvoj održive ekonomije

Mandatar za sastav Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je fiskalna konsolidacija jedna od ključnih pretpostavki za razvoj stabilne i održive ekonomije.

"Provođenje fiskalne konolidacije je veliki izazov koji se nalazi pred ovom vladom. Da bi se izbjegla finansijska kriza i osigurao nivo budžetskog deficita i javnog duga u okvirima pravila EU potrebno je obezbijediti izbalansiran budžet", rekla je Cvijanovićeva predstavljajući ekspoze poslanicima u parlamentu Srpske.

Ona je istakla da će unapređenje fiskalne discipline uz smanjenje javne potrošnje biti realizovano pojačanom kontrolom trošenja javnih sredstava, novom politikom zaduživanja, smanjenjem broja zaposlenih u javnoj upravi i unapređenjem procesa naplate svih javnih prihoda.

"Usvajanjem Zakona o fiskalnoj odgovornosti, te novim Zakonom o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru, pojačaće se kontrola trošenja javnih sredstava. Na taj način biće onemogućeno stvaranje obaveza budžetskih korisnika iznad nivoa sredstava datih budžetom, i uvedena veća transparentnost i odgovornost u trošenju javnih sredstava, u cilju dodatnog fiskalnog jačanja ukupnog budžetskog sistema", kaže Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, novom politikom zaduživanja jasno će se definisati prioritetne oblasti koje će moći da budu finansirane iz kreditnih sredstava, odnosno zaduženjem Republike. "Ključni kriterijum kod određivanja prioritetnih oblasti biće uticaj navedene investicije na privredni rast Republike Srpske, te dodatno zapošljavanje", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je broj zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i jedinice lokalne samouprave, prevelik u odnosu na veličinu Republike Srpske i finansijski kapacitet njene privrede, koja treba da plaća tu upravu.

"U cilju uspostavljanja manje skupe, a efikasne i produktivne ukupne javne uprave, tražićemo od svih institucija javnog sektora da izvrše optimizaciju broja zaposlenih", najavila je Cvijanovićeva.

Ona kaže da će, provođenjem Zakona o poreskom postupku Republike Srpske, posebna pažnja nadležnog organa biti posvećena aktivnostima redovne i prinudne naplate svih javnih prihoda.

"Imjenama Zakona o poreskom postupku obavezaćemo Poresku upravu da pored kontrole uplate poreza i doprinosa, kontroliše i način obračuna istih, kako se ne bi dešavalo da se porezi i doprinosi uplaćuju samo na najnižu platu", rekla je Cvijanovićeva.

Kada je u pitanju dodatno punjenje budžeta, Cvijanovićeva kaže da Vladi ostaje mogućnost da izmjenom zakonskih rješenja kojima se uređuje oblast koncesija, odnosno visina koncesionih naknada, barem u oblasti neobnovljivih resursa, obezbijedi dodatna budžetska sredstva.

"Borba protiv 'sive ekonomije' biće jedan od prioriteta u radu Vlade. Donijećemo Program za suzbijanje sive ekonomije kako bi se uticalo na smanjenje učešća neformalne ekonomije u ukupnom bruto domaćem proizvodu", zaključila je Cvijanovićeva.

Evropski put ostaje opredjeljenje

Mandatar za sastav Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da evropski put ostaje opredjeljenje i nove vlade Republike Srpske. 

"Vlada Republike Srpske nastaviće da jača institucionalne i kadrovske kapacitete za provođenje evropskih obaveza i da postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo sa propisima Evropske unije", rekla je Cvijanovićeva predstavljajući ekspoze poslanicima u parlamentu Srpske.

Ona je istakla da će Republika Srpska nastaviti da bude lider u ovom procesu u okviru BiH, ali i da zagovara jednak angažman ostalih partnera kako bi zbirni rezultat bio adekvatan, jer će ga EU zbirno i ocjenjivati.

"Vlada će, kao i do sada, težiti uspostavljanju mehanizma koordinacije između svih nivoa vlasti u BiH da bi se obezbijedilo njihovo organizovano, izbalansirano i koordinisano kretanje ka EU, ali i obezbijedila sredstva iz fondova EU. Zagovaramo koncept koordinacije u kojem će svaki nivo vlasti raspolagati svojim ustavnim kapacitetom i u skladu s tim izvršavati evropske obaveze, umjesto da se u tom procesu odriče svojih ustavnih nadležnosti", pojasnila je Cvijanovićeva.

Govoreći o mehanizmu koordinaciji i provođenju sudske odluke "Sejdić-Finci", Cvijanovićeva je rekla da će Vlada poštovati donesene zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njenim riječima, regionalna i međuregionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi biće prioritet i nove Vlade.

"Nastavićemo da njegujemo dobre odnose sa evropskim i neevropskim regijama, kao i sa našim okruženjem. Saradnja sa Srbijom ostaje od najvećeg značaja – institucionalna, privredna, sektorska, kao i korištenje svih mogućnosti koje nam pruža Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srbije i Republike Srpske", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će Vlada Republike Srpske sa Vladom Srbije nastaviti da radi na projektu zajedničkog pristupa dijaspori, ali i na svim drugim započetim projektima kao što je i program razvoja Podrinja, u okviru kojeg je otpočela realizacija pojedinačnih infrastrukturnih, turističkih, poljoprivrednih i drugih projekata.

Cvijanovićeva je napomenula da će Vlada ojačati i institucionalizovati postojeći Savjet za populacionu politiku, i u saradnji s njim definisati, provoditi i podsticati potrebne politike i mjere kako na nivou Republike, tako i na nivou lokalnih zajednica.

"Odnos prema porodici, prema materinstvu, statusu i pravima majki sa više djece i sve drugo što je važno za demografsko obnavljanje i ciljanu populacionu politiku mora imati daleko važnije mjesto u narednom periodu", zaključila je Cvijanovićeva.

Stabilnost institucija i jačanje ekonomije - okvir za djelovanje Vlade

Očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske i njenih nadležnosti, stabilnost, odgovornost i funkcionalnost njenih institucija, biće okvir za djelovanje buduće Vlade Republike Srpske, istakla je danas mandatar Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je navela da će i unapređenje demokratskog ambijenta, jačanje ekonomije i stvaranje uslova za veći nivo zaposlenosti biti okvir za djelovanje Vlade.

"Ovo je, na određeni način, Vlada kontinuiteta, jer ćemo nastaviti politike koje smo provodili na dobrobit svih građana, a što nije bilo nimalo lako zbog postojeće krize. Imaćemo jednak odos prema svim kategorijama društva, kao i do sada, s ciljem pronalaženja boljih rješenja", rekla je Cvijanovićeva predstavljajući ekspoze poslanicima u parlamentu Srpske.

Ona je istakla da problema ima puno, ali da će politika buduće Vlade Srpske biti provođenja i ostvarivanje reformi, s ciljem poboljšanja standarda građana i njihovog sveukupnog života.

 "Imaćemo konzistentan prijedlog mjera za narednu godinu da bi ostvarili rast stope zaposlenosti i bolji standard naših građana", naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije