BiH

Cvijanović: Donatorska konferencija uspješna

Cvijanović: Donatorska konferencija uspješna
Cvijanović: Donatorska konferencija uspješna

BRISEL - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je večeras za Srnu u Briselu da je donatorska konferencija u Briselu bila uspješna, jer su EU, ali i pojedinačne zemalje donatori obećali ogromna sredstva.

"Iskazana je ogromna dobra volja da se pomogne našem prostoru. Svi zajedno su pokazali solidarnost, kako zemlje EU, tako i van nje, da se pomogne u saniranju teškog stanja u BiH i u Srbiji", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je ranije isticala da su donacije samo jedan od izvora finansiranja i da neće potpuno riješiti probleme.

Cvijanovićeva je podsjetila da je komesar za proširenje EU Štefan File ukazao da je kratkoročna pomoć prioritetna.

Ona je napomenula da je Vlada Republike Srpske još tokom izrade procjena štete Svjetskoj banci, EU i UNDP-u ukazala da su prioriteti izgradnja škola do početka školske godine, omogućiti povratak ljudi kućama, ali i obnoviti sve institucije da bi građani mogli da ostvaruju svoje potrebe.

"Donatori su svjesni činjenice da za veoma kratko vrijeme moramo djecu poslati u škole i da se sada ti objekti koriste za humanitarni smještaj onim ljudima koji se nisu vratili u svoje domove", kaže Cvijanovićeva.

Govoreći o transparentnosti utroška donatorskih sredstava, Cvijanovićeva je naglasila da je uspostavljen Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske za koji je vezan Jedinstveni registar štete iz kojeg će svako domaćinstvo koje je dobilo pomoć moći da vidi iz kojih sredstava je to obezbijeđeno.

"Dakle, nešto slično će se morati uspostaviti i na nivou međunarodnih donatora i očekujemo da će njihova kontrola biti adekvatna. Za Republiku Srpsku mogu da garantujem da će utrošak sredstava biti onakav kakav treba da bude - transparentan i u skladu sa svojom namjenom", naglasila je predsjednik Vlade Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije