BiH

Cvijanović: Mehanizam koordinacije ne funkcioniše

Cvijanović: Mehanizam koordinacije ne funkcioniše
Cvijanović: Mehanizam koordinacije ne funkcioniše

BANJALUKA - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović upozorila je da je ugrožen aranžman sa MMF-om, te naglasila da ako se u martu ne ispune uslovi iz Pisma namjere, moglo bi da dođe do redefinisanja aranžmana, a to znači strože uslove.

"Zbog neispunjenih uslova preuzetih još u novembru prošle godine, BiH bi mogla da ostane bez 155 miliona maraka. I ne samo to. U aprilu bi moglo da dođe do novih pregovora i pooštravanja uslova za dobijanje tranše", kaže Cvijanovićeva.

Predstavnik MMF-a u BiH, Francisko Parodi, kaže da osim povećanja akciza za naftu, postoje još četiri obaveze na nivou BiH i Federacije, bez čijeg ispunjavanja nema tranše.

"Čekamo da vlasti završe obaveze da bismo Izvršnom odboru mogli da preporučimo odobrenje prvog pregleda. Federalna Vlada treba da započne preduzimanje operativne temeljne procjene vrijednosti za preduzeća Telekom BiH i HT Mostar radi njihovog restrukturisanja ili privatizacije", naglasio je Parodi.

Mehanizam koordinacije ne funkcioniše, kaže premijerka Srpske. Od prošlog ljeta nisu uspostavljena tijela za njegovo funkcionisanje, niti se na tome radi.

"Kad dolaze te optimistične izjave one se daju zbog toga što treba da pošaljete pozitivnu sliku, ali one nemaju pozitivno utemeljenje kada biste uzeli da pogledate da li se skladno radi, nema razloga za optimizam", ističe premijerka Cvijanović.

"Mehanizam koordinacije ključan je za funkcionisanje BiH, ali očito jednoj strani nije stalo da se taj mehanizam i uspostavi", zaključuje ona.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije