BiH

Cvijanović: Mnogi će morati da se odreknu pozicija

Cvijanović: Mnogi će morati da se odreknu pozicija
Cvijanović: Mnogi će morati da se odreknu pozicija

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović upozorila je da će rukovodioci u javnom sektoru koji su u sukobu interesa morati da riješe svoje stanje, dok će oni koji imaju veliku akumulaciju pozicija morati da se odreknu mnogih, kako bi se uvelo više reda u cjelokupan sistem.

Komentarišući informaciju o godišnjim prihodima pojedinih direktora domova zdravlja u Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da Vlada nije proučavala da li je bilo sukoba interesa, već se bavila analizom plata na svim nivoima vlasti, počevši od same Vlade.

"Naravno da svako ima pravo da iskoristi svaku mogućnost da zaradi, ali pri tome moramo voditi računa i o drugim potrebama u društvu", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Vlada je u tom pogledu intervenisala gdje je mogla da utiče, a to se odnosi na deakumulaciju pozicija u upravnim i nadzornim odborima.

"Čula sam mnoge ljude koji komentarišu da nema solidarnosti, a pri tome se ispostavi da oni koji mnogo galame o tim stvarima zapravo spadaju u red onih s najvećim primanjima", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala i na potrebu uvođenja više reda u oblasti akumulacije pozicija na lokalnom nivou, najavivši da će se Vlada posebno posvetiti institucijama BiH, kako bi pokazala kakvi se apsurdi dešavaju na tom nivou vlasti, čije se potrebe prioritetno namiruju prihodima od indirektnih poreza.

Srpska nema potrebu za reformisanjem uređenja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska nema potrebu za reformisanjem teritorijalnog uređenja, ali i da nema problem s tim da prihvati bilo koje rješenje o teritorijalnom uređenju Federacije BiH.

"Da li će oni spajati određene kantone, da li će ih svoditi na manji broj ili praviti nove, to je apsolutno irelevantno kada je riječ o Srpskoj", rekla je ona.

Komentarišući određene stavove o potrebi reformisanja teritorijalnog uređenja Srpske po uzoru na kantonalno uređenje FBiH, Cvijanovićeva je istakla da su nivoi vlasti Srpske uobičajeni i u EU, zbog čega ne vidi potrebu reformisanja.

"Ne vidim potrebu da se reformišemo samo zato što je Federacija BiH u jednom stalnom problemu i kolapsu kada je riječ o njenim unutrašnjim političkim i međuetničkim odnosima", naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije