BiH

Cvijanović: Mnogi su palili vatru, ali je nisu zapalili

Cvijanović: Mnogi su palili vatru, ali je nisu zapalili
Cvijanović: Mnogi su palili vatru, ali je nisu zapalili

SARAJEVO - Međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović ocijenila je da je 5. sabor stranke u Istočnom Sarajevu pokazao apsolutno jedinstvo SNSD-a, uprkos nizu spekulacija.

"Postoji mnogo onih koji žele da vide SNSD koji je slab. SNSD ne slabi, SNSD jača", rekla je Cvijanovićeva na saboru održanom u subotu.

"Bavili smo se važnim stvarima, donijeli odgovarajuće deklaracije, krenuli u proces izbora novih organa. Potvrdili smo izbor predsjednika SNSD-a, a izabrali smo i Glavni odbor, nakon čega idemo dalje u proceduru", rekla je Cvijanovićevam, prenose Vijesti.ba.

Ističe da su sve važne odluke na saboru usvojene jednoglasno, iako je bilo brojnih spekulacija u medijima u pogledu jedinstva stranke.

"Mislim da je ovaj sabor potvrdio da su mnogi palili vatru, ali je nisu uspjeli zapaliti. Jako sam ponosna na to. Ovo je naš odgovor", navela je ona.

SNSD je na saboru usvojio Deklaraciju "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost", u kojoj se navodi da Srpska ima pravo, a još više obavezu raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH.

"Pravo na samoopredjeljenje pripada RS ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija RS u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština RS treba u toku 2018. da raspiše referendum o samostalnom statusu RS", stoji u deklaraciji.

Cvijanovićeva je poručila da RS i vlast na čelu sa SNSD-om traže da se uvažava ustavna pozicija RS, da se vrate njene nadležnosti, da se konačno određene devijantne pojave u ovom društvu nazovu pravim imenom.

Stari-novi predsjednik ove partije Milorad Dodik istakao je da će prijedlog na referendumu biti samostalna država Republika Srpska.

"Ustav i zakon Republike Srpske predviđaju referendum, jer mi ne sprovodimo referendum na nivou BiH, nego na nivou Republike Srpske", pojasnio je Dodik.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, izjavio je da je tvrdnja Milorada Dodika i SNSD-a o referendumu u RS 2018. godine plasirana kako ljudi u tom entitetu, koji je u teškoj ekonomskoj situaciji, ne bi gledali od čega žive.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da ova stranka neće podržati inicijativu SNSD-a o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj.

Osim SNSD-a, izborne kongrese održali su HDZ BiH i SBB BiH. Na njima su kao predsjednici jednoglasno izabrani stari lideri Dragan Čović i Fahrudin Radončić, kao jedini kandidati za te funkcije.

Enes Osmančević, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, smatra da su stranke načinom na koji su birale svoje nove-stare predsjednike pokazale da nemaju demokratski kapacitet te da nisu u stanju demokratizirati ni sebe, a ni društvo.

Vlade Simović, politolog, smatra da je izbor novih-starih predsjednika samo dokaz da je članstvo zadovoljno dosadašnjim rukovodstvima, a da je deklaracija programski dokument jedne stranke.

"Svaka stranka ima pravo na to. Dokument koji su donijeli je legitiman i podrazumijeva demokratski koncept ponašanja", kaže Simović.

Srećko Latal, politički analitičar, smatra da kongresi HDZ-a i SNSD-a ukazuju na dalje produbljivanje političke krize. Komentarišući deklaraciju, ističe da su istraživanja pokazala da u BiH ne može doći do mirnog razdruživanja.

Enver Kazaz, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, smatra da svaka unutrašnja promjena granica, odnosno svaki pokušaj separatizma vodi u rat. Ističe da reizbori u vodećim strankama bitno ne mogu uticati na političku situaciju, jer je status kvo sudbina BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije